tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λικέρ αρμπαρόριζα

Η επιστήμη ονομάζει την αρμπαρόριζα “πελαργόνιο το βαρύοσμο” . Δεν ξέρω αν είναι και κατά πόσο είναι  κολακευτική ή εύηχη αυτή η ονομασία εκείνο που ξέρω σίγουρα είναι πως το άρωμα αυτού του φυτού είναι σπάνιο , δυνατό και μεθυστικό. Το χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας σχεδόν σε κάθε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού , τόσο ώστε να σκεπάζει κάθε άλλη γεύση και να μοιάζουν όμοια όλα τα γλυκίσματα. Εγώ την αρμπαρόριζα τη λάτρεψα μέσα από αυτό το απλό στην κατασκευή  μα υπέροχο λικέρ…Άλλοι το φτιάχνουν με λευκό κρασί . Εγώ το πρτιμώ ξεκάθαρα με κόκκινο γιατί στο λικέρ αυτό , το χρώμα συμβαδίζει με το άρωμά του: Είναι ένα λικέρ γεμάτο πάθος…

liker arbaroriza1

Υλικά:

2 λίτρα κόκκινο ξηρό κρασί

1 κιλό ζάχαρη

1 ματσάκι φύλλα αρμπαρόριζας (1 κούπα)

1 ξυλάκι κανέλας

5-6 καρφάκια γαρύφαλλα

liker arbaroriza2liker arbaroriza3liker arbaroriza4liker arbaroriza5liker arbaroriza6liker arbaroriza7liker arbaroriza8liker arbaroriza9liker arbaroriza10liker arbaroriza11liker arbaroriza12liker arbaroriza13

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας πολύ καλά.

Ρίχνουμε σε μια  κατσαρόλα το κρασί με τη ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Θέλουμε να ζεσταθεί πολύ το μίγμα ώστε να λιώσει η ζάχαρη αλλά δε θέλουμε να πάρει βράση. Ανακατεύουμε με το σύρμα διαρκώς και όταν δούμε ότι έχει λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τότε τα φύλλα αρμπαρόριζας και τα μπαχαρικά (κανέλα και γαρύφαλλο) , ανακατεύουμε για λίγο , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να κρυώσει το περιέγχόμενό της. Το μεταφέρουμε  τότε σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο , το σκεπάζουμε και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό σημείο για 10-15 ημέρες. Τότε σουρώνουμε το μίγμα χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ και το τοποθετούμε σε μπουκάλια. Το λικέρ μας είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...