tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ροξάκια

Σιροπιαστά , παιχνιδιάρικα , δίχρωμα , παραδοσιακά , γιορτινά κι αγαπημένα! Αυτά είναι τα γνωστά σε όλους μας ροξάκια. Κάθε νοικοκυρά που “σέβεται” τον εαυτό της έχει στα κιτάπια της τουλάχιστον δύο διαφορετικές συνταγές με μικρές παραλλαγές για το συγκεκριμένο γλύκισμα…Η πρώτη μου επαφή με τα ροξάκια ήταν  πριν πολλά χρόνια…στην κουζίνα της πεθεράς μου. Ο “έρωτας” ήταν κεραυνοβόλος ,  a prima vista και οι δοκιμές δεν έπαψαν από τότε…Έχοντας πειραματιστεί πάρα πολύ μέχρι να καταλήξω στη συγκεκριμένη πρόταση , και με την τελική  συμβολή δυο καλών μου φίλων , της Παγώνας και της Μαρίας , με χαρά μοιράζομαι μαζί σας τα αξιολάτρευτα δικά μου ροξάκια!

roxakia22

Υλικά :


600 γρ. αλεύρι μαλακό
250 ml γάλα χλιαρό
200 ml λάδι
2 αυγά
2-3 βανίλιες
1 κ.σ. μπέικιν
1/2 κυβάκι φρέσκια μαγιά (12 γρ.)
1/2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
Επιπλέον:
2 κ.σ. κακάο
1/2 κ. γλ. κανέλα

και λίγο γαρύφαλο
2- 3 κ.σ. γάλα
Για το σιρόπι:
850 γρ. ζάχαρη
750 ml νερό
Χυμό από μισό λεμόνι

roxakia23roxakia2roxakia3roxakia4roxakia5roxakia6roxakia7roxakia8roxakia9roxakia10roxakia11roxakia12roxakia13roxakia14roxakia15roxakia16roxakia17roxakia18roxakia19roxakia20roxakia21roxakia
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπωλάκι το χλιαρό γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μεχρί να διαλυθεί η μαγιά κι η ζάχαρη και αφήνουμε το υγρό αυτό μίγμα στην άκρη για 5-10 λεπτά μέχρι να βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια , ένδειξη πως έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά. Βάζουμε τότε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι , το γάλα με τη μαγιά , το λάδι , τα αυγά , τις βανίλιες και το μπέικιν και τα ζυμώνουμε με το γάντζο (εξάρτημα για ζυμώματα) για αρκετή ώρα μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Την αδειάζουμε στην επιφάνεια εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο με το μεγάλύτερο κομμάτι να είναι περίπου τα 2/3 της ζύμης. Το υπόλοιπο 1/3 το γυρίζουμε πίσω στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε εκεί το γάλα , την κανέλα , το γαρύφαλο και το κακάο. Ζυμώνουμε στη δυνατή σκάλα μέχρι να ενσωματωθούν τα δύο καινούρια υλικά και να έχουμε μια ομοιόμορφη , καφετί ζύμη. Την αδειάζουμε κι αυτή στον πάγκο εργασίας και αν κολλάει λίγο , την πασπαλίζουμε με ελάχιστο κακάο.
΄Εχουμε τώρα δυο μπάλες , τη μία λευκή και την άλλη καφετί.
Χωρίζουμε την κάθε μπάλα σε δύο ίσα μέρη. Παίρνουμε την πρώτη λευκή μπάλα , την απλώνουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο διαστάσεων 45x20 εκ. Παίρνουμε και την πρώτη καφετί ζύμη και την πλάθουμε σε κορδόνι μήκους 45 εκ. Τοποθετούμε το καφετί κορδόνι στο φύλλο που έχουμε ανοίξει και ρολάρουμε ώστε να κλείσουμε το κορδόνι μέσα στο ρολό της λευκής ζύμης. Το μπαστούνι που δημιουργήθηκε , το δουλεύουμε λίγο με το χέρι μας ώστε να διορθώσουμε το σχήμα του και να είναι ισόπαχο. Κόβουμε τότε με ένα μαχαίρι δίσκους ενός εκατοστού και τους αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τις άλλες δύο μπάλες που έχουμε. Ψήνουμε τα ροξάκια σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα βαθύ , απλωτό σκεύος ή σε ένα ταψί. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ,  για 8 λεπτά , υπολογίζοντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Σιροπιάζουμε με προσοχή τα ροξάκια , γυρίζοντάς τα πότε-πότε κι από την άλλη πλευρά. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Τότε τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα κι είναι ετοιμα για σερβίρισμα!
Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...