Κουλουράκια βανίλιας
- Hits: 6069
Τα κουλουράκια αυτά , τα τόσο νόστιμα και αρωματικά είναι η χαρά της νοικοκυράς να τα φτιάχνει , να απολαμβάνει τη μοσχοβολιά τους σε όλο το σπίτι αλλά κυρίως να απολαμβάνει την επιβράβευση και την επιδοκιμασία όλων όσων τα δοκιμάζουν. Είναι το πιο ελαφρύ και ταιριαστό συνοδευτικό για τον καφέ αλλά και το καλύτερο σνακ ή κέρασμα. Εξαφανίζονται σε χρόνο ρεκόρ και μπορούν να αποδειχτούν "επικίνδυνα" όταν κάνουμε την αρχή να τα "βουτάμε" μέσα στο ζεστό γάλα. Η βανίλια εξάλλου είναι από τα πιο αγαπημένα υλικά στη ζαχαροπλαστική και δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να την περιφρονήσει ειδικά όταν πλέκεται γλυκά με το αρωματικό βούτυρο…
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο
170 γρ. ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αυγό ή δύο μικρά
2 κ.σ. γάλα εβαπορέ (30 ml)
3 βανίλιες
400-450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. μπέικν (γεμάτη)
Εκτέλεση:
-Κατ' αρχήν ετοιμάζουμε τα υλικά μας και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Τότε χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αυγό (ή τα δυο μικρά αυγά , ένα-ένα) , τις βανίλιες και το γάλα. Τοποθετούμε τότε το εξάρτημα για ζύμωμα (γάντζο) και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπέικιν ζυμώνοντας τα υλικά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου κι έχει σχηματιστεί μια μπάλα ενώ κολλάει λίγο στα χέρια. Τοποθετούμε τη ζύμη για μισή ώρα στο ψυγείο και τότε αρχίζουμε να πλάθουμε κουλουράκια και να τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο , μέτριο φούρνο (180ο) για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!