Κέικ με μπανάνες σε καραμελένιο σιρόπι
- Hits: 9174
Ότι θα μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το κέικ δεν το περίμενα.
Συνήθως τη μπανάνα την προτιμώ , την αγαπώ μα θέλω να την απολαμβάνω μόνο φρέσκια και δεν την πολυσυμπαθώ κάπως αλλιώς. Ποτέ δεν προτιμούσα τα γλυκά με γέμιση ή άρωμα μπανάνας , ποτέ δεν προτιμούσα τα παγωτά με μπανάνα κλπ. Όμως η συγκεκριμένη συνταγή με δελέασε, μου έκανε αυτό το κλικ, μου κέντρισε ζωηρά το ενδιαφέρον με το βουτυρένιο σιρόπι καραμέλας που περιλούζει το κέικ με τις μπανάνες. Έτσι μπήκα στον πειρασμό να το φτιάξω και όταν το δοκίμασα , άλλαξα γνώμη μια για πάντα…
Δείτε το κέικ και θα καταλάβετε :
Για το σιρόπι:
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. καστανή ζάχαρη
40 ml λικέρ μπανάνας ή άλλο ποτό (κονιάκ ή λευκό ρούμι)
300 γρ. καθαρισμένες μπανάνες και κομμένες σε μετρίου πάχους ροδέλες
Για το κέικ:
210 γρ. φαρίνα κοκ.
2κ.γλ. μπέικιν
Λίγο μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. καστανή ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
100 γρ. γιαούρτι
Εκτέλεση:
Εκτέλεση:
Σε μικρό , αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ποτό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πετύχουμε ένα καραμελωμένο , παχύρρευστο σιρόπι. Το αδειάζουμε σε ταψάκι ή φόρμα 24εκ. και από πάνω αραδιάζουμε τις ροδέλες μπανάνας. Λαδώνουμε τα τοιχώματα του σκεύους και αφήνουμε στην άκρη.
-Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις βανίλιες και το μοσχοκάρυδο. Τέλος προσθέτουμε εναλλάξ το γιαούρτι και το αλεύρι με το μπέικιν. 'Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα το αδειάζουμε πάνω από τις στρωμένες μπανάνες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 40-45 λεπτά. (Δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού). Περιμένουμε για λίγα λεπτά να μισοκρυώσει το κέικ και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα…
Καλή επιτυχία!
Για το κέικ αυτό βασίστηκα σε συνταγή από το RaDiCio.com