tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασιλόπιτα με μπαχαρικά και καρύδι

Και να που φτάσαμε στο τέλος άλλης μιας χρονιάς με όλα όσα μας χάρισε , με όλες τις στιγμές που ζήσαμε , άλλες πιο δυνατές , άλλες πιο πικρές , άλλες πιο όμορφες , άλλες τεράστιες κι άλλες πιο καθημερινές…Ζήσαμε αγωνίες , έτρεξαν από τα μάτια μας δάκρυα χαράς , λύπης , απόγνωσης κάποιες φορές , γελάσαμε πολύ δυνατά , χαρήκαμε αναπάντεχα ή πήραμε βαθιές ανάσες για να τα καταφέρουμε “στα δύσκολα”! Εκείνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι όσο βλέπω τα χρόνια να περνούν τόσο πιο πολλά έχω να θυμάμαι γυρίζοντας τη σκέψη μου στα περασμένα…αλλά όλο και πιο λίγα έχω να ζητήσω για το μέλλον….Θέλω όπου γυρίζω το βλέμμα μου να βλέπω παιδιά να γελούν ξέγνοιαστα , θέλω να έχουμε την υγειά μας και την αξιοπρέπειά μας…Καλή χρονιά σε όλους…

basilopita 2116

Yλικά :

250 γρ. βούτυρο

350 γρ. ζάχαρη

5 αυγά

200 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι

100 ml κονιάκ

1/2 κ.γλ. κανέλα

1 “τσιμπιά” γαρύφαλο

150 γρ. καρύδι (ψύχα)

3 βανίλιες

1/4 κ.γλ. γλυκάνισο

350 γρ. φαρίνα κοκ.

1 κ.γλ. μπέικιν

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

keik amygdalo karyda2kerasopita4sokolatopita foyntoyki3sokolatopita foyntoyki4βασιλοπιτα20164βασιλοπιτα20165βασιλοπιτα20166βασιλοπιτα20167βασιλοπιτα20168βασιλοπιτα20169βασιλοπιτα201610βασιλοπιτα201611βασιλοπιτα201612βασιλοπιτα201613βασιλοπιτα201614βασιλοπιτα201615

Εκτέλεση :

-Χτυπάμε το καρύδι στο μπλέντερ μαζί με το γλυκάνισο μέχρι να γίνει τρίμμα .

-Ενώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν.

-Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα.

-Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους . Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το ξύσμα , τις βανίλιες και το κανελογαρύφαλο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι , το χυμό πορτοκαλιού και το κανιάκ εναλλάξ. Προσθέτουμε το  τριμμένο καρύδι , το ανακατεύουμε με τη σπάτουλα (δε χρησιμοποιούμε άλλο το μίξερ) και τέλος τη μαρέγκα , την οποία ενσωματώνουμε κάνοντας με τη σπάτουλα απαλές κυκλικές κινήσεις. Αδειάζουμε σε στρογγυλό ταψί Νο 30 στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα  και ψήνουμε στην τελευταία σχάρα , σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50λεπτά περίπου . Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά. Περιμένουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε με προσοχή ακουμπώντας την πίτα σε μια σχάρα για να στεγνώσει . Τοποθετούμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε σύμφωνα με το γούστο μας.

Καλή επιτυχία και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...