Μπισκότα Λεμπκούχεν (lebkuchen)
- Hits: 15
H επιτυχία αυτής της συνταγής με εξέπληξε ευχάριστα! Λίγα απλά υλικά, μια σωστή μέθοδος ετοιμασίας και σε λίγη ώρα έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα στο πιάτο σου…Αυτό ακριβώς συνέβη με τα περίφημα, γερμανικά, γιορτινά μπισκότα, τα λεγόμενα lebkuchen. Ποτέ δεν είχα μπει στη διαδικασία να τα ψάξω αφού είχα εντοπίσει μια εξαιρετική πηγή από όπου τα προμηθευόμουν χρόνια τώρα. Φέτος ωστόσο, το έψαξα κι η δοκιμή με εξέπληξε ευχάριστα…Η συνταγή καθιερώθηκε, αρχειοθετήθηκε…κι απλά το κατάστημα από όπου τα αγόραζα έχασε έναν καλό πελάτη γιατί, εδώ που τα λέμε Χριστούγεννα χωρίς αρωματικά lebkuchen δεν γίνονται!
Υλικά:
150 γρ. Μέλι
50 γρ. καστανή ζάχαρη με μελάσα
90 γρ. Βούτυρο
Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
Λίγο χυμό λεμονιού
250 γρ. Αλεύρι
90 γρ. Αμύγδαλα τριμμένα στο μπλέντερ
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο
Λίγο τριμμένο τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και αστεροειδή γλυκάνισο
Για την επικάλυψη:
150 γρ. Κουβερτούρα
1 κ.σ. ηλιέλαιο
1 τσιμπιά κανέλα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια απλωτή κατσαρόλα το βούτυρο, το μέλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να αναμιχθούν.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Όταν το μίγμα της κατσαρόλας λιώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε εκείνα τα στερεά υλικά που αναμίξαμε στο μπωλ.
Τα ανακατεύουμε επίμονα μέχρι να ενωθούν εντελώς και να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη, σφιχτή αλλά εύπλαστη πάστα. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Χωρίζουμε τότε τη μπάλα αυτή σε 20 μέρη και παίρνουμε κάθε φορά από ένα κομμάτι, πλάθουμε μπαλάκια μετρίου μεγέθους, τα πιέζουμε με την παλάμη μας να πλατύνουν και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου με απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο μέχρι να ροδίσουν. Δεν τα παραψήνουμε γιατί θα στεγνώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τότε ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Ρίχνουμε και τα τρία υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανακατεύουμε διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια βελούδινη γκανάς. Ακουμπάμε το κάθε μπισκότο στην γκανάς από τη μία πλευρά μέχρι να καλυφθεί εντελώς, διορθώνουμε τις άκρες αν χρειαστεί με μια Μαρίζ και τα αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν.
Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε !