Αυγοφέτες (ή αυγόψωμο ή french toast)
- Hits: 1067
Τις αυγοφέτες της μαμάς που αποτελούσαν για εμάς αγαπημένο γεύμα τις απολαμβάναμε συνήθως σε αλμυρή εκδοχή με τυράκι που τοποθετούσαμε στην επιφάνεια και που έλιωνε έτσι καυτές καθώς ήταν οι αυγοφέτες μόλις εβγαιναν από το τηγάνι ενώ τις συνόδευε και μία τραγανή φέτα μπέικον. Κάποια από αυτές την κρατούσαμε για το τέλος και την απολαμβάναμε με μέλι και κανέλα ή ζαχαρίτσα. Μετέπειτα μάθαμε για τα french toasts που σερβίρονται κυρίως με φρέσκα φρούτα , λιωμένο βουτράκι , μέλι , σιρόπι σφενδάμου , άχνη , κανέλα και ξηρούς καρπούς.
Το άρωμα τους , η διαδικασία παρασκευής τους και το τελικό αποτέλεσμα είναι ακαταμάχητα και χαρίζουν γεύση στα πρωινά ενώ παράλληλα δίνουν την ευκαιρία για λίγη γιορτή , λίγο χρώμα και όμορφες στιγμές στo οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά:
4 φέτες ψωμί
2 αυγά
50 ml γάλα
1 κ.γλ. ζάχαρη
Εκχύλισμα βανίλιας (ή καραμέλας ή οποιοδήποτε άλλο άρωμα μας αρέσει)
Βούτυρο για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα:
Μέλι , σιρόπι σφενδάμου , άχνη ζάχαρη , φρέσκα φρούτα , κανέλα , ξηρούς καρπούς.
Εκτέλεση:
Κατ’ αρχήν επιλέγουμε ένα ψωμί με συμπαγή ψίχα κι όχι αφράτο. Κόβουμε φέτες πάχους 1 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά , τη ζάχαρη , το γάλα και το άρωμα και τα χτυπάμε με το σύρμα. Παράλληλα βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά με λίγο βούτυρο. Όταν ζεσταθεί αρκετά , βουτάμε την πρώτη φέτα ψωμιού μέσα στο μίγμα του αυγού για 15 δευτερόλεπτα περίπου , τη γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά και την τοποθετούμε στο τηγάνι. Όταν ροδίσει από τη μία πλευρά τη γυρίζουμε κι από την άλλη με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή με όλα τα υλικά και τέλος στοιβάζουμε τις αυγοφέτες τη μία πάνω στην άλλη , τις περιλούζουμε με μέλι , τις συνοδεύουμε με φρέσκα φρούτα ή όπως αλλιώς τις προτιμάμε και τις απολαμβάνουμε.
Καλή όρεξη!