Παστάκια σα "γαλακτοφέτες"
- Hits: 1501
Όλοι γνωρίζουμε το γλύκισμα αυτό που κυκλοφορεί στο εμπόριο και το λατρεύουν τα πιτσιρίκια…εντάξει …όχι μόνο τα πιτσιρίκια! Εγώ δηλώνω-εξομολογούμαι πως έκλεβα κάπου κάπου καμμιά γαλακτοφέτα από το σημείο όπου ήταν η θέση τους στο ψυγείο και πολλές φορές έγινα η αιτία να τσακωθούν μεταξύ τους τα κορίτσια μου κατηγορώντας η μία την άλλη για προδοσία και κλοπή. Μέχρις ότου μετά από καιρό άρχισα να φτιάχνω σπιτικές γαλακτοφέτες με αφράτο παντεσπάνι κακάο και μια κρέμα-γέμιση , δροσερή , ανάλαφρη με κρέμα τυρί οπότε όλοι ήμαστε ευχαριστημένοι και απόλυτα ικανοποιημένοι ενώ το γλύκισμα αυτό παρέμεινε παρόλο που τα κορίτσια μου μεγάλωσαν πολύ…
Υλικά για το παντεσπάνι:
80 γρ. αλεύρι μαλακό
30 γρ. κακάο
4 αυγά
1 βανίλια
Μια τσιμπιά κανέλα
100 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. ηλιέλαιο
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού (1 κ.σ.)
2 κ.σ. μπέικιν
Για τη γέμιση:
200 γρ. κρέμα τυρί
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
100 ml κρέμα γάλακτος παγωμένη στο ψυγείο
2 φύλλα ζελατίνης
2 κ.σ. βραστό νερό
Λίγη άχνη ζάχαρη για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι: Κοσκινίζουμε μαζί σε μια λεκάνη το αλεύρι , το μπέικιν και το κακάο και τ’ αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε επίμονα με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Προσθέτουμε τότε το ηλιέλαιο και το χυμό λεμονιού , τη βανίλια και την κανέλα. Τότε αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού και να το αναδεύουμε στη χαμηλή σκάλα για πολύ λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά ωστε να μην χάσει τον αέρα που έχει σχηματιστεί απο το χτύπημα των αυγών. Όταν ομογενοποιηθεί όλο το μίγμα το αδειάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25 λεπτά.
Τότε το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα για τη γέμιση: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το τυρί-κρέμα και την άχνη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν . Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Ενώνουμε τότε τα δύο μίγματα και αφού διαλύσουμε τα φύλλα ζελατίνης (καλά στιμμένα) στο βραστό νερό τα προσθέτουμε κι αυτά. Χτυπάμε για πολύ λίγο όλα τα υλικά μαζί κι η κρέμα είναι έτοιμη. Στο μεταξύ , αφού έχει κρυώσει το παντεσπάνι το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το πάνω σε σχάρα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Μετράμε τη μεγάλη του πλευρά και το χωρίζουμε με μαχαίρι ακριβώς στη μέση. Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι σε έναν δίσκο κι αδειάζουμε πάνω την κρέμα την οποία απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του παντεσπανιού. Σκεπάζουμε τότε με το άλλο μισό παντεσπάνι και το πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας ώστε να αποκτήσει επίπεδη , ομοιόμορφη επιφάνεια. Με προσοχή τότε , χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γλυκό σε μακρόστενα κομμάτια , πασπλίζουμε με άχνη , παγώνουμε για λίγο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!