Κουλούρια πασχαλινά με φυτικά έλαια (φυτίνη)
- Hits: 7144
Καταλαβαίνετε τώρα…αυτό με τις συνταγές είναι κάτι σα συλλεκτική μανία. Όσο πιο πολύ μπαίνει κανείς στο “χώρο" , τόσο πιο πολλά μαθαίνει , τόσο πιο πολύ θέλει να πειραματίζεται . Μια συνταγή για Πασχαλινά κουλούρια δεν είναι ποτέ αρκετή…Κι όταν μάλιστα έρχεται η φίλη σου και σου εμπιστεύεται την αγαπημένη συνταγή της θείας Μάρως , είναι ποτέ δυνατόν να την περιφρονήσεις και να κλείσεις τα αυτιά σου;. Μάλλον όχι…Δεν περιφρόνησα κι εγώ τη συνταγή αυτή , ούτε τη θεία Μάρω…Το αποτέλεσμα ήταν αυτά τα εξαιρετικά , τραγανά και πολύ γευστικά κουλούρια τα οποία κατέχουν μια σημαντική θέση στη λίστα των Πασχαλινών μου συνταγών…
4 αυγά
700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 βανίλιες
180 γρ. φυτίνη
250 γρ. ζάχαρη
70 ml χλιαρό γάλα
10 γρ. αμμωνία
2 κ.σ. μπέικιν
Εκτέλεση:
Φροντίζουμε να είναι όλα μας τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στο μίξερ για 20 λεπτά τη φυτίνη με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και όταν ενσωματωθούν τελείως προσθέτουμε τις βανίλιες και το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει μέσα την αμμωνία . Τη διαδιακσία αυτή την κάνουμε πάνω από τον κάδο του μίξερ γιατί το γάλα , βάζοντας μέσα την αμμωνία φουσκώνει και πιθανόν να ξεχειλίσει. Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα και τότε βάζουμε στο μίξερ τον γάντζο για τα ζυμώματα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά προσθέτοντας λίγο κάθε φορά. Θα πετύχουμε μια ζύμη που κολλάει λίγο στα χέρια. Αφήνουμε λοιπόν τη ζύμη για μία ώρα περίπου να ξεκουραστεί οπότε δε θα κολλάει πια στα χέρια και τότε πλάθουμε κουλουράκια με σχέδια της προτίμησής μας (πλεξίδες , στεφανάκια , γυαλάκια , στριφτά) . Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην προτελευταία σχάρα για 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος που τους έχουμε δώσει.
Αν θέλουμε αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού , αραιωμένο με πολύ λίγο γάλα.
Καλή επιτυχία!