- Details
- Hits: 3386
Τι να πρωτογράψω γι’ αυτό το ευλογημένο δέντρο που είναι ταυτόσημο με την ευημερία , την ειρήνη , την μακροζωΐα…Θεωρώ τα χώματά μας ευλογημένα αφού εδώ ευδοκιμεί η ελιά και παράγεται τόσο πλουσιοπάροχα αυτός ο πολύτιμος μικρός καρπός…Οι ποικιλίες πολλές , άλλες παράγουν λάδι κι άλλες είναι βρώσιμες. Ακόμα θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο γιατί αξιώθηκαμε φέτος να μαζέψουμε με τα ίδια μας τα χέρια ελιές από τα μικρά δεντράκια που μόνοι μας φυτέψαμε πριν λίγα χρόνια και τα βλέπουμε μέρα με τη μέρα να μεγαλώνουν και να δίνουν τον καρπό τους σα να είναι φυτεμένες για να “δίνουν" , σα να έχουν “το αγαθό" μέσα τους και να μας ευεργετούν…
Υλικά:
- Details
- Hits: 3768
Συνήθως τη σάλτσα αυγολέμονο τη φτιάχνω χτυπώντας ολόκληρα τα αυγά στο μπλέντερ και προσθέτοντας μπόλικο λεμόνι και ζωμό από το φαγητό. Άλλες φορές πάλι δένω μια σάλτσα με το ζωμό του φαγητού και κορν φλάουρ και προσθέτω το χτυπημένο αυγολέμονο. Η γιαγιά μου όμως όταν ετοίμαζε ντολμαδάκια αυγολέμονο ή σούπα με βραστή κότα χτυπούσε με δυο πιρούνια (για να είναι πιο βαριά) τα ασπράδια σε μαρέγκα και συνέχιζε τη διαδιακασία…Αυτή την απλή αλλά μαγική μέθοδο τη χρησιμοποιώ συχνά στη μαγειρική μου και η ανάλαφρη αλλά τόσο δεμένη κρέμα της δε συγκρίνεται με καμιά…
- Details
- Hits: 7421
Η κρέπα είναι ένα θρυλικό , ζυμαρένιο , τηγανιτό φύλλο με καταγωγή από η Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή της Βρετάνης . Παραδόσεις θέλουν τη Δούκισα Άννα να χάθηκε στο δάσος και να την φιλοξένησαν απλοί χωρικοί προσφέροντας της κρέπες . Αυτή ενθουσιάστηκε και έφερε τη συνταγή στο Δουκάτο όπου καθιερώθηκε , εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις εθνικού φαγητού και θρησκευτικού γεγονότος . Το στρογγυλό της σχήμα και το χρυσαφένιο χρώμα συμβολίζουν το λαμπρό ήλιο και την αισιοδοξία ενώ ο τρόπος μαγειρέματός της , με την περιστροφή στον αέρα συμβολίζει την τύχη (όπως αντιστοιχα γνωρίζουμε τη διαδικασία με το κέρμα)…Πιο πρακτικά…πρόκειται για ένα πασίγνωστο , αγαπητό ζυμαράκι που αν έχει κανείς φαντασία κάνει θαύματα (αλμυρά και γλυκά) μαζί του .
Υλικά :
- Details
- Hits: 9533
Ψωμί λευκό με καλαμποκάλευρο
Το ψωμί είναι ευλογία , είναι ένα παρασκεύασμα-θαύμα ταυτισμένο με τη ζωή , τη θρέψη και την επιβίωση του ανθρώπου . Το να ζυμώνει κανείς μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά . Η δημιουργία που γεννιέται ανάμεσα στα δάχτυλα με λίγο αλεύρι , λαδάκι , νερό και μαγιά είναι μοναδική και αξεπέραστη. Στη συνέχεια έρχονται τα πειράματα και οι δοκιμές . Υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλεύρων που μπορεί να συνδυάσει κανείς και να φτιάξει…λογιών-λογιών…ψωμάκια που πραγματικά δεν έχουν τέλος . Σήμερα θα φτιάξουμε ένα αφράτο λευκό ψωμί με λίγο καλαμποκάλευρο , ένα πεντανόστιμο ψωμί που τελειώνει πριν…τελειώσει η μέρα…
Δείτε το :
Υλικά :