Τυρόπιτα κλασική
- Hits: 8402
Πόσες συνταγές για τυρόπιτα ξέρει καθένας που ασχολείται με τη μαγειρική τέχνη; Τυρόπιτες με σφολιάτα και μπεσαμέλ , τυρόπιτες χωρίς φύλλο , τυρόπιτες σουφλέ , ζαμπονοτυρόπιτες , τυρόπιτες με κίτρινα τυριά , με κρέμα σιμιγδαλένια , τυροφλογέρες , τυρόπιτες με χωριάτικο φύλλο…αν συνεχίσω , είμαι σίγουρη ότι θα απαριθμήσω καμιά ντουζίνα ακόμα…η τυρόπιτα όμως με τα χωριάτικα φύλλα , που τρίβονται στο στόμα από το λαδάκι και τα λευκά τυριά , αυτή η κλασική και παραδοσιακή συνταγή πάντα θα κατέχει την πρώτη θέση στην καρδιά μας…
Δείτε την:
6 φύλλα κρούστας χωριάτικα
400 γρ. τυρί φέτα
300 γρ. ανθότυρο
4 αυγά
350 γρ. φρέσκο γάλα
Λάδι (μπόλικο) για τα φύλλα
Πιπέρι (αλάτι δε χρειάζεται , εκτός αν δεν είναι τόσο αλμυρά τα τυριά)
Σουσάμι (μια χούφτα)
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Τρίβουμε τα τυριά μέσα σε ένα μπωλ και τα πιπερώνουμε με αρκετό πιπεράκι . Τα ανακατεύουμε και ετοιμάζουμε τα φύλλα για το στρώσιμο της πίτας : Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα δυο φύλλα αφού πρώτα τα λαδώσουμε κι αυτά ένα-ένα . Σκορπίζουμε το 1/3 των τυριών και τοποθετούμε από πάνω το τρίτο φύλλο . Λαδώνουμε και συνεχίζουμε με το άλλο 1/3 από τη γέμιση , μετά με το τέταρτο φύλλο (λαδωμένο κι αυτό) και τέλος με το τελευταίο 1/3 γέμισης . Τελειώνουμε με τα δύο τελευταία φύλλα , τα οποία λαδώνουμε και γυρίζουμε προς τα κάτω για να “κλείσουμε” την πίτα .
Χτυπάμε στο μπλέντερ το γάλα και τα αυγά . Χαράζουμε την πίτα ως κάτω και την περιλούζουμε με το περιεγχόμενο του μπλέντερ . Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και στο μεταξύ , προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο . Αφήνουμε την πίτα να περιμένει μέχρι να πιεί τα υγρά της για ένα εικοσάλεπτο και τέλος αφού ραντίσουμε την επιφάνεια με λίγο ακόμα λάδι , ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει και να ροδοψηθεί .
Περιμένουμε λίγο να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε . Τρώγεται εξίσου ευχάριστα ζεστή ή χλιαρή .
Καλή όρεξη!