tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι

Το χαρακτηρισμό “μακαρονάς” όλοι τον ξέρουμε και νομίζω ότι χαρακτηρίζει τους περισσότερους από εμάς…Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν τα ζυμαρικά και όχι άδικα γιατί αυτό το είδος προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες παρασκευής και συνδυασμούς υλικών και γεύσεων απίστευτους! Είναι ιδανικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους… Μια μακαρονάδα μπορεί να αποτελεί το φαγητό ενός μικρού παιδιού , ενός αθλητή ή κάποιου που κάνει ειδική διατροφή και δίαιτα αλλά μπορεί να αποτελέσει και αφορμή για “λουκούλεια” γεύματα με βαριές , απολαυστικές  , αρωματικές σάλτσες , κρέας ή συνδυασμό πολλών υλικών (αλλαντικά , λαχανικά , τυριά) και  βέβαια , θαλασσινά! Θα κλείσω με αυτό , θα χαρακτηρίσω τον εαυτό που “γαριδομακαρονά” και θα προχωρήσω στην κατασκευή αυτού του λατρεμένου πιάτου!

garidomakaronada

Υλικά :


800 γρ. γαρίδες
15 κ.σ. λάδι
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι ή δύο μέτρια ψιλοκομμένα
3-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ
10 ντοματίνια τσέρρυ
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 χούφτα φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
1 πακέτο ζυμαρικά λιγκουίνι

garidomakaronada2garidomakaronada3garidomakaronada4garidomakaronada5garidomakaronada6garidomakaronada7garidomakaronada8garidomakaronada9garidomakaronada10garidomakaronada11garidomakaronada12garidomakaronada13garidomakaronada14garidomakaronada15

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις γαρίδες σχολαστικά με άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι . Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα (αυτή που βράζουμε τα μακαρόνια) 5 ποτήρια νερό , αλατίζουμε και βράζουμε εκεί τις γαρίδες για 10 λεπτά . Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται . Όταν περάσουν τα 10 λεπτά αφαιρούμε με μια λαβίδα τις γαρίδες από την κατσαρόλα και τις τοποθετούμε σε ένα μπωλ. Αφαιρούμε και 1 φλ. τσ. από το ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες . Τον υπόλοιπο ζωμό τον αφήνουμε στην κατσαρόλα όπως είναι γιατί εκεί θα βράσουμε τα μακαρόνια . Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό ακόμα και λίγο αλάτι .
Στο διπλανό μάτι της κουζίνας τοποθέτουμε ένα μεγάλο , απλωτό σκεύος και ρίχνουμε το λάδι . Όταν το λάδι ζεσταθεί , προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν . Προσθέτουμε το σκόρδο και το γυροφέρνουμε κι αυτό λίγο στην κατσαρόλα . Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα ντοματίνια , τα μαραίνουμε κι αυτά λίγο στο λάδι και σβήνουμε με το κρασί . Προσθέτουμε τότε το κονκασέ , το ζωμό που φυλάξαμε από τις γαρίδες , το αλατοπίπερο  , σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για λίγη ώρα , περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά . Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε στη σάλτσα τις γαρίδες και το φρεσκοκομμένο βασιλικό . Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά . Δύο λεπτά πριν από την αναγραφόμενη ώρα βρασμού της συσκευασίας παίρνουμε τα μακαρόνια με μια μεγάλη λαβίδα χωρίς να περιμένουμε να στραγγίσουν και τα προσθέτουμε στη σάλτσα με τις γαρίδες  για να συνεχίσουμε εκεί το βρασμό . Αν έχει στεγνώσει το φαγητό προσθέτουμε λίγα από τα υγρά της διπλανής κατσαρόλας (εκεί  που βράσαμε τις γαρίδες και τα ζυμαρικά) . Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας απαλά για δύο λεπτά . Στο τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο , ψιλοκομμένο μαϊντανό .
Σερβίρουμε βάζοντας στο πιάτο μια μερίδα ζυμαρικά , λίγες γαρίδες και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή απόλαυση!
Σημ : -Οι γαρίδες μπορεί να είναι κατεψυγμένες ή φρέσκες , μικρές ή μεγάλες , καθαρισμένες ή ολόκληρες ή μισές-μισές . Ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο ίδιος . Από εμάς εξαρτάται ο τρόπος σερβιρίσματος . (Π.χ. μπορούμε να φυλάξουμε τις μεγαλύτερες όπως είναι για γαρνίρισμα και τις υπόλοιπες να τις ενσωματώσουμε στα ζυμαρικά , ή αν θέλουμε μπορούμε να καθαρίσουμε τις μικρότερες μετά το βράσιμο και να τις προσθέσουμε χωρίς κέλυφος μέσα στη σάλτσα) κ.λ.π.

-Οι αναλογίες των υλικών είναι υπολογισμένες έτσι ώστε τα ζυμαρικά να βράσουν με το ζουμί χωρίς να περισσέψει σχεδόν καθόλου για να μη χαθεί τίποτα από τη γεύση και τη νοστιμιά των υλικών...
-Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα στη σάλτσα και μια ψιλοκομμένη πιπεριά!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...