Χονδρομενούδελο (μια καλοκαιρινή σούπα με καταγωγή την Ηλεία)
- Hits: 4679
Δεν το ήξερα αυτό το φαγάκι αλλά το έμαθα καθότι κάτοικος Πύργου Ηλείας από 5 χρονών . Η μητέρα μου , από τη Λακωνία γαρ…ούτε σαν ονομασία δεν το ήξερε … Όταν αρραβωνιάστηκα όμως , η πεθερά μου μ' έμαθε αυτό το σούπερ καλοκαιρινό , ελαφρύ , υπέροχο πιάτο το οποίο γίνεται με φρέσκες ντομάτες που αφθονούν το καλοκαίρι και με φιδέ χονδρό (έτσι αναγράφεται στη συσκευασία). Κάθε ντόπια νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της , τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σερβίρει αυτό το φαγητό στην οικογένεια…με μπόλικη φέτα και πιπεράκι…
Δείτε το :
5-6 φρέσκες , ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
5 φωλιές χονδρό φιδέ
1 κρεμμύδι ξερό
10-12 κ.σ. λάδι
Αλάτι και πιπέρι
Φέτα χοντροτριμμένη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Τρίβουμε το κρεμμύδι με τον τρίφτη του κρεμμυδιού και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με το λάδι , σε δυνατή φωτιά για να “τσιγαριστεί”. Προσθέτουμε στη συνέχεια τις τριμμένες ντομάτες , 4 μεγάλα ποτήρια νερό , αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε να πάρουν βράση . Όταν αρχίσει ο βρασμός , σπάμε το φιδέ με τα χέρια μας και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα . Ανακατεύουμε συνεχώς και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια , μαγειρεύοντας το φαγητό για 15-20 λεπτά ώστε να πετύχουμε μια πηχτή , μελωμένη ντοματόσουπα . Σερβίρουμε αμέσως και προσθέτουμε στο πιάτο μας , αν θέλουμε , τριμμένη φέτα η οποία λιώνει και κάνει τη σούπα αυτή ακόμα πιο απολαυστική και μπόλικο πιπεράκι…
Αν δε μας αρέσει τόσο πηχτή , αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό.
Καλή όρεξη.