Ντοματένια "πλατσίντα" με τυρί φέτα
- Hits: 16133
Όταν μια Βλάχα μιλάει για πίτες και για την “πλατσίντα” εγώ απλά υποκλίνομαι!… Ανακάλυψα αυτή τη συνταγή “ξεφυλλίζοντας” τις εξαιρετικές σελίδες συνταγών της φίλης Ελευθερίας Μπούτζα , της αγαπητής Βλάχας από το Συρράκο Ιωαννίνων και την έβαλα στο πρόγραμμα αμέσως…Πρόκειται για μια υπέροχη πίτα , με μαγιά , αφράτη , ζυμωμένη με μπόλικο λαδάκι και εμπλουτισμένη με τυρί φέτα και ντομάτα…Ακολούθησα τις οδηγίες της πιστά κι ευλαβικά χωρίς να αλλάξω το παραμικρό και το θαύμα έγινε…. μια υπέροχη πίτα που δεν ησυχάζεις αν δεν αδειάσει ολόκληρο το ταψί!
Δείτε την :
Υλικά :
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
350 γρ. χλιαρό νερό
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο
200 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη με το χέρι
10 ντοματάκια ή ντομάτα κομμένη σε κυβακια
1 κ.σ. σουσάμι
1 κ.γ. ρίγανη
Εκτέλεση :
Τοποθετούμε σε ένα μπωλ (χρησιμοποίησα ανοξείδωτο γιατί θα μπει στο φούρνο για λίγο) τα 6 πρώτα υλικά με 1/2 φλιτζάνι από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι .Τοποθετούμε το μπωλ στο φούρνο , στον αέρα , για 30 λεπτά στους 50ο μέχρι να φουσκώσει το μίγμα . Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αδειάζουμε το μίγμα αυτό στο μεγάλο ταψί της κουζίνας το οποίο έχουμε λαδώσει από πριν και πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τη ζύμη . Σκορπίζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και τα ντοματάκια , το σουσάμι και τη ρίγανη και ραντίζουμε με το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο . Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα , στους 50ο να ξαναφουσκώσει . Ψήνουμε στους 220ο , στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά . Περιμένουμε λίγο να σταθεί , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!