Χοιρινό φούρνου με γεύση “γύρου”
- Hits: 7537
Το χοιρινό είναι το κρέας εκείνο που …ή το αγαπάς ή σ’ αφήνει αδιάφορο. Εγώ μάλλον ανήκω στην πρώτη κατηγορία και από καιρού εις καιρόν το τιμώ δεόντως , όσο βέβαια το επιτρέπει το πρόγραμμα διατροφής μας . Αλλά όταν έρχεται …"η σειρά του" το απολαμβάνουμε με όσο περισσότερους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό . Αυτή τη φορά το ψήνουμε με υλικά και αρώματα που το κάνουν ακαταμάχητο . Το βάζουμε στο φούρνο με πατατούλες και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να γίνει κάτι ανάμεσα σε... λουκούμι και σε…. κάστανο…Αυτοί ήταν πάντα οι δυο γλαφυροί χαρακτηρισμοί που έδινε η γιαγιά μου στο καλοψημένο και νόστιμο φαγητό…
Δείτε το :
1500 γρ. χοιρινό κρέας από σπάλα
4-5 σκελίδες σκόρδο
2-3 πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
150-200 γρ. πικάντικο , κίτρινο τυρί της προτίμησής μας
6-8 μέτριες πατάτες κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια
Χυμό από δύο λεμόνια
1 φλ. τσ. λάδι
3-4 κ.σ. τριφτή ντομάτα ή ντοματάκι κονκασέ
Αλάτι , πιπέρι και μπόλικη καπνιστή πάπρικα
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Πλένουμε το κρέας και το “ανοίγουμε” με κοφτερό μαχαίρι ώστε να απλώσει για να μπορούμε στο τέλος να το τυλίξουμε σε ρόλο . Αν δε μπορούμε , παρακαλούμε το χασάπη μας να το ετοιμάσει . Το τοποθετούμε στο ταψί και το αλατοπιπερώνουμε . Σκορπίζουμε πάνω τις σκελίδες σκόρδου κομμένες σε ροδέλες , τις πιπεριές και το τυρί κομμένο κι αυτό σε μακρόστενα κομμάτια . Πασπαλίζουμε με ΜΠΟΛΙΚΗ πάπρικα καπνιστή και κλείνουμε το κρέας σε ρολό . Φροντίζουμε το σημείο που κλείνει να το έχουμε στο κάτω μέρος ώστε να μην ανοίξει . Καθαρίζουμε και τις πατάτες , τις αλατοπιπερώνουμε κι αυτές και τις προσθέτουμε στο ταψί . Περιλούζουμε το φαγητό με το λάδι και το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα πιπέρι και πάπρικα . Τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα . Σκεπάζουμε το φαγητό με σκέπασμα (αν διαθέτει το ταψί) ή με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για μια ώρα στους 220ο . Χαμηλώνουμε τότε τη θερμοκρασία και το ψήνουμε στους 180ο για άλλη μία ώρα (ακόμα σκεπασμένο) . Τέλος , μετά τη δεύτερη ώρα ξεσκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε μέχρι να ροδοψηθεί και να κάνει ωραία κρούστα .
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε κόβοντας το κρέας σε χοντρές ροδέλες , γαρνίροντας με πατάτες και με σαλτσούλα από το φαγητό.
Δυο λόγια ακόμα:
-Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι μια πικάντικη γραβιέρα , αλλά μπορεί να είναι και cheddar ή άλλο πιο μαλακό τυρί και φυσικά μπορεί να είναι ποικιλία τυριών…
-Ας μη σας ξεγελάει η φωτογραφία γιατί απλά εγώ είχα δυο μικρότερα κομμάτια τα οποία τύλιξα ξεχωριστά . Καλό είναι να έχουμε ένα ενιαίο κομμάτι κρέας του ενάμισι κιλού για να δουλεύεται , να ψήνεται και να σερβίρεται ομοιόμορφα .
Όπως και να 'χει η πικάντικη γεύση του δεν περιγράφεται…
Καλή όρεξη!