Σουφλέ με πράσα
- Hits: 8401
Τι νοστιμιά κι αυτή του πράσου…τι γλυκιά γεύση!… Σήμερα θα φτιάξουμε ένα σουφλέ με πράσα το οποίο θα μπορούσαμε να το πούμε “ξυπόλυτη πρασόπιτα” γιατί είναι ένα απλό , μίγμα με αναμεμιγμένα όλα τα υλικά της συνταγής και ψημένα σ’ ένα ταψί ή πυρίμαχο σκέυος χωρίς φύλλο , χωρίς κρούστα , χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο παρά με τα πιο απλά προϊόντα που υπάρχουν στην κουζίνα μας και με μια μικρή , ενδιαφέρουσα παρέμβαση που είναι ο ηλιόσπορος και το σουσάμι για να δίνουν ένα ενδιαφέρον στην υφή αλλά και στη γεύση. Δείτε το :
4-5 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
150 γρ. γραβιέρα
150 γρ.. φέτα
400 γρ. γάλα (μπορεί να είναι και εβαπορέ)
60-70 γρ. μαργαρίνη
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
4 αυγά
1 κ.γλ. αλάτι και πιπέρι
Μια χούφτα ηλιόσπορο και σουσάμι για το τελείωμα
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Ζεματίζουμε τα πράσα για 6-8 λεπτά και τα σουρώνουμε , στραγγίζοντάς τα πολύ καλά! Σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρίμαχο ή άλλο στρογγυλό σκεύος (διάμ. 30 εκ.) αδειάζουμε τα πράσα κι από πάνω στρώνουμε τα τυριά χοντροτριμμένα . Βάζουμε στη συνέχεια στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να ενωθούν τελείως και να γίνουν ένας ρευστός χιλός . Αδειάζουμε τότε με προσοχή το χιλό αυτό πάνω από τα πράσα και τα τυριά και στο τέλος προσθέτουμε τα σπόρια . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 200ο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να βεβαιωθούμε ότι το σουφλέ είναι καλά ψημένο . Πρέπει να επιμείνουμε λίγο στο ψήσιμο και να σιγουρευτούμε ότι έχει ψηθεί καλά από κάτω , γι’ αυτό καλό είναι τα τελευταία 10 λεπτά να αφαιρέσουμε τη σχάρα από το φούρνο και να ακουμπήσουμε το σκεύος στον πάτο του φούρνου ! Περιμένουμε να κρυώσει λίγο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε . Τρώγεται ζεστό ή χλιαρό και είναι υπέροχο .
Καλή σας όρεξη!
Σημ: Eννοείται πως τα τυριά και τα υπόλοιπα υλικά (γάλα , μαργαρίνη) μπορούν να αντικατασταθούν με "χαμηλών λιπαρών".