Σαλάτα με προσούτο , γραβιέρα και σύκα…
- Hits: 7405
Δεν ξέρω αν είναι η γεύση της και τα υλικά της που με κάνουν να λατρεύω αυτή τη σαλάτα …ίσως είναι και τα χρώματά της. Σημασία έχει ότι η σαλάτα αυτή είναι μια "αρχόντισσα" που όταν μπαίνει στο τραπέζι κλέβει τις εντυπώσεις … Και όχι άδικα…Είναι ιδανική για τις γιορτές των Χριστουγέννων και όχι μόνο! Τα σύκα , το μέλι , το πετιμέζι και οι ξηροί καρποί έτσι κι αλλιώς μας παραπέμπουν σε χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα... Πάμε να τη φτιάξουμε κι είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου…
Δείτε τη :
Υλικά :
Μισό iceberg κομμένο σε χοντρές λωρίδες ή και περισσότερο ανάλογα με το μέγεθός του
100 γρ. ρόκα
1 φλ. ψιλοκομμένο μωβ λάχανο
4 -5 φέτες προσούτο
1/2 φλ. νιφάδες από γραβιέρα Κρήτης
4 ξερά σύκα λευκά Κύμης (Εύβοιας)
2 κ.σ. ανάμικτους ξηρούς καρπούς (κουκουνάρια , καρύδια , ηλιόσπορους , Κορινθιακή , μαύρη σταφίδα)
Αλάτι
Για τη σως :
6 κ.σ. λάδι
3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. (κοφτή) πετιμέζι
1 κ.γλ. μέλι
Εκτέλεση :
Ετοιμάζουμε , πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας. Τα στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά. Τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε. Τα τοποθετούμε σε απλωτή , ρηχή πιατέλα και πάνω τους σκορπίζουμε τις νιφάδες τυριού και τα σύκα κομμένα σε χοντρά κομματάκια. Τυλίγουμε τις φέτες προσούτο σε ρολάκια και τις τοποθετούμε περιμετρικά , ομοιόμορφα . Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.
Τέλος , αφού χτυπήσουμε όλα τα υλικά για τη σως στο σέικερ , περιλούζουμε τη σαλάτα μας και σερβίρουμε..
Καλή όρεξη!