Χταποδι ξυδατο
- Hits: 4822
Είναι κάποιοι μεζέδες στενά συνδεδεμένοι με πράγματα και καταστάσεις. Ετσι όταν π.χ αναφέρουμε αρνάκι στη σούβλα, πάει το μυαλό μας στο πασχαλινό γλέντι χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν αναφέρουμε το χταποδάκι το ξυδάτο, μη μου πείτε πως το μυαλό αμέσως δεν πάει στο ουζάκι και στα υπόλοιπα θαλασσινά που απολαμβάνουμε από την καθαρά Δευτέρα, όλη τη Σαρακοστή κι όλη τη μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο από 'κει και πέρα αφού το καλοκαιράκι σιγα σιγά μας χτυπά την πόρτα, το χταποδάκι δε λείπει από το τραπέζι μας. Όπως και να το κάνουμε, το χταποδάκι και το ουζάκι είναι αχτύπητο δίδυμο και δε χωρίζονται Ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής είναι πανεύκολος , πεντανόστιμος και κάνει το χταποδάκι μαλακό σαν βαμβάκι και σούπερ απολαυστικό...Δείτε το :
Υλικά :
1 μεγάλο χταπόδι
3 φύλλα δάφνης
1/3 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
3 κ.σ. λευκό βαλσαμικό
Ρίγανη κατά βούληση
(αλάτι δε χρειάζεται)
Εκτέλεση:
Πλένουμε το χταπόδι, καθαρίζουμε και πετάμε τα περιτά , το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τη δάφνη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να βγάλει τα υγρά του (είναι πολλά και δε χρειάζεται καθόλου νερό) αμέσως το σκεπάζουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με μια ώρα. Στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε και είναι έτοιμο. Αν όμως δούμε ότι έχουν μείνει αρκετά υγρά, δυναμώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα ώστε να μελώσει και να μείνει με πολύ λίγο ζουμάκι.
Τότε χτυπάμε σε σέικερ το λάδι με τα δυο ξύδια και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αναδεύουμε λίγο για να ενωθούν τα υγρά , μεταφέρουμε σε πιατέλα , πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη κι είναι έτοιμο!!
Καλή όρεξη!
Σημ. : Όταν κρυώσει και εφόσον δεν καταναλωθεί άμεσα , το μεταφέρουμε σε μπωλ με σκέπασμα , καλυμένο με το ζουμάκι του και το διατηρούμε στο ψυγείο . Έτσι έχουμε ένα έτοιμο μεζεδάκι κάθε στιγμή.