tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τυρόπιτα με κρέμα σιμιγδαλιού (σα μπουγάτσα με τυρί)

Όταν φτιάχνω αυτή την τυρόπιτα μέσα μου την ονομάζω “μπουγάτσα με τυρί” και κατά βάθος την έχω κρυφό καμάρι . Δεν την αναφέρω βέβαια επισήμως με αυτή την ονομασία σεβόμενη την έξοχη , κλασική , παραδοσιακή μπουγάτσα με τυρί που μόνο στη Μακεδονία θα μπορούσε να συναντήσει κανείς και δικαιωματικά τους ανήκει και το όνομα και η χάρη…Εγώ την προσεγγίζω από πολύ μακριά με φύλλο σφολιάτας και μια κρεμώδη γέμιση βασισμένη στο γάλα και το σιμιγδάλι…Πέρα από την ονομασία , μιλάμε για μια υπέροχη πίτα που εξαφανίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και η βελούδινή της τυροκρέμα κάνει τη διαφορά…
Δείτε την :

tyropita mpoygatsa1

Υλικά :


2 φύλλα σφολιάτας
1 λίτρο φρέσκο γάλα
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 γρ. φέτα
150 γρ. γραβιέρα πικάντικη
1 μεγάλο αυγό
Πιπέρι και καπνιστή πάπρικα
5 κ.σ. λάδι
Για την επιφάνεια :
1 αυγό
1/2 φλ.τσ. αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
Σουσάμι

tyropita mpoygatsa2tyropita mpoygatsa3tyropita mpoygatsa4tyropita mpoygatsa5tyropita mpoygatsa6tyropita mpoygatsa7tyropita mpoygatsa8tyropita mpoygatsa9

Εκτέλεση:

-Τρίβουμε τα τυριά και ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
-Σε απλωτό σκεύος ρίχνουμε το γάλα και το σιμιγδάλι και το βάζουμε στη φωτιά . Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα μέχρι να ζεσταθεί και να αρχίσει να παίρνει βράσεις . Όταν χιλώσει το μίγμα και γίνει σαν αραιή κρέμα (δε χρειάζεται να σφίξει πολύ) το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά . Προσθέτουμε τότε τα τυριά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα . Προσθέτουμε την πάπρικα , το πιπέρι και το λάδι και ανακατεύουμε ακόμα λίγο . Τέλος προσθέτουμε και το αυγό χτυπημένο , ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά !
-Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας ανεβάζοντάς το και στα πλάγια . Αδειάζουμε μέσα την τυροκρέμα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα . Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και φροντίζουμε να κλείσουμε καλά τις ενώσεις (στην ανάγκη βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν καλύτερα) στρίβοντάς τις . Χαράζουμε την πίτα .
-Χτυπάμε το αυγό με το γάλα εβαπορέ και περιλούζουμε με αυτό την πίτα , πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 200ο , για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει η πίτα..
Περιμένουμε να κρυώσει για ένα δεκάλεπτο , κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε . Τρώγεται ζεστή ή χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πραγαματικά υπέροχη!
Καλή όρεξη!
Ευχαριστώ πολύ τη Maria Xarbi από την Κρήτη για την υπέροχη ιδέα που μου έδωσε!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...