Τυρόπιτα με κρέμα σιμιγδαλιού (σα μπουγάτσα με τυρί)
- Hits: 44144
Όταν φτιάχνω αυτή την τυρόπιτα μέσα μου την ονομάζω “μπουγάτσα με τυρί” και κατά βάθος την έχω κρυφό καμάρι . Δεν την αναφέρω βέβαια επισήμως με αυτή την ονομασία σεβόμενη την έξοχη , κλασική , παραδοσιακή μπουγάτσα με τυρί που μόνο στη Μακεδονία θα μπορούσε να συναντήσει κανείς και δικαιωματικά τους ανήκει και το όνομα και η χάρη…Εγώ την προσεγγίζω από πολύ μακριά με φύλλο σφολιάτας και μια κρεμώδη γέμιση βασισμένη στο γάλα και το σιμιγδάλι…Πέρα από την ονομασία , μιλάμε για μια υπέροχη πίτα που εξαφανίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και η βελούδινή της τυροκρέμα κάνει τη διαφορά…
Δείτε την :
Υλικά :
2 φύλλα σφολιάτας
1 λίτρο φρέσκο γάλα
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 γρ. φέτα
150 γρ. γραβιέρα πικάντικη
1 μεγάλο αυγό
Πιπέρι και καπνιστή πάπρικα
5 κ.σ. λάδι
Για την επιφάνεια :
1 αυγό
1/2 φλ.τσ. αδιάλυτο γάλα εβαπορέ
Σουσάμι
Εκτέλεση:
-Τρίβουμε τα τυριά και ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
-Σε απλωτό σκεύος ρίχνουμε το γάλα και το σιμιγδάλι και το βάζουμε στη φωτιά . Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα μέχρι να ζεσταθεί και να αρχίσει να παίρνει βράσεις . Όταν χιλώσει το μίγμα και γίνει σαν αραιή κρέμα (δε χρειάζεται να σφίξει πολύ) το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά . Προσθέτουμε τότε τα τυριά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα . Προσθέτουμε την πάπρικα , το πιπέρι και το λάδι και ανακατεύουμε ακόμα λίγο . Τέλος προσθέτουμε και το αυγό χτυπημένο , ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά !
-Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας ανεβάζοντάς το και στα πλάγια . Αδειάζουμε μέσα την τυροκρέμα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα . Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και φροντίζουμε να κλείσουμε καλά τις ενώσεις (στην ανάγκη βρέχουμε ελαφρά τις άκρες για να κολλήσουν καλύτερα) στρίβοντάς τις . Χαράζουμε την πίτα .
-Χτυπάμε το αυγό με το γάλα εβαπορέ και περιλούζουμε με αυτό την πίτα , πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 200ο , για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει η πίτα..
Περιμένουμε να κρυώσει για ένα δεκάλεπτο , κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε . Τρώγεται ζεστή ή χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πραγαματικά υπέροχη!
Καλή όρεξη!
Ευχαριστώ πολύ τη Maria Xarbi από την Κρήτη για την υπέροχη ιδέα που μου έδωσε!