tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ψαρονέφρι χοιρινό με σέλερι (αυγολέμονο)

Ένα πολύ αγαπημένο φαγητό μου είναι το χοιρινό με σέλινο , αυγολέμονο. Μου θυμίζει την πατρίδα μου την Αρκαδία όπου συνηθιζόταν πάρα πολύ αλλά ούτως ή άλλως εκφράζει πολύ τα γούστα και τις γευστικές προτιμήσεις μου. Κάποια στιγμή θέλησα να κάνω μια παραλλαγή αυτού του κλασικού φαγητού και έτσι δοκίμασα μια πιο διακριτική και ανάλαφρη εκδοχή του με το άπαχο μέρος του χοιρινού , το ψαρονέφρι και με σέλερι στη θέση του σέλινου αφού το πρώτο έχει πιο διακριτική και γλυκιά γεύση και είναι πιο χυμώδες και ζουμερό από το σέλινο. Η δοκιμή πέτυχε , το φαγάκι έγινε ελαφρύ και νόστιμο και φυσικά καθιερώθηκε και καταχωρήθηκε κι αυτό στη λίστα με τα αγαπημένα...

psaronefri seleri1

Υλικά:

2 μεγάλα ψαρονέφρια χοιρινά

1 δεσμίδα σέλερι

2 πράσα

1 ποτηράκι του κρασιού λάδι

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

Αλάτι , πιπέρι , κουρκουμά

Για το αυγολέμονο:

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.σ. κορν φλάουρ

χυμό από 2 λεμόνια

psaronefri seleri2psaronefri seleri3psaronefri seleri4psaronefri seleri5psaronefri seleri6psaronefri seleri7psaronefri seleri8psaronefri seleri9psaronefri seleri10psaronefri seleri11psaronefri seleri12psaronefri seleri13psaronefri seleri14psaronefri seleri15psaronefri seleri16psaronefri seleri17psaronefri seleri18psaronefri seleri19

Εκτέλεση:

Πλένουμε το σέλερι και κόβουμε το κάθε βλαστάρι σε μέτρια κομμάτια αφαιρώντας τα πιο σκληρά νεύρα του κατά μήκος. Τα ζεματίζουμε για δυο λεπτά σε άφθονο νερό που βράζει. Τα σταργγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε , πλένουμε και ψιλοκόβουμε και το πράσο.

Κόβουμε το κάθε ψαρονέφρι στα δύο. Βάζουμε στη φωτιά μια απλωτή κατσαρόλα με παχύ πάτο και όταν κάψει καλά ρίχνουμε τα κομμάτια από το ψαρονέφρι και τα ροδίζουμε από όλες τις πλευρές (όπως κάνουμε στην σχάρα) . Όταν έχει θωρακιστεί καλά το κρέας γύρω-γύρω προσθέτουμε το λάδι και το ψιλοκομμένο πράσο.  Ανακατεύουμε ώστε να σωταριστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι , το πιπέρι και τον κουρκουμά. Σβήνουμε με το κρασί , προσθέτουμε το σέλερι και ένα ποτηράκι ζεστό νερό και όταν έρθει σε βρασμό , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε το φαγητό και μαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου.

Όταν είναι έτοιμο , με τη βοήθεια του σκεπάσματος της κατσαρόλας με το οποίο σχηματίζουμε μια χαραμάδα αδειάζουμε όλο το ζωμό του φαγητού σε μια μικρότερη κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά . Αν έχουν απορροφηθεί τα υγρά του φαγητού , προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Σε ένα ποτήρι νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε κι αυτό στην κατσαρόλα με το ζωμό ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να έρθει σε βρασμό και να δέσει. Παράλληλα χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά με το χυμό λεμονιού. Όταν δέσει η σάλτσα , αποσύρουμε από τη φωτιά , προσθέτουμε και το αυγολέμονο , ανακατεύουμε ζωηρά ώστε να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα -αυγολέμονου και με αυτή περιλούζουμε το φαγητό μας. Κάνουμε κυκλικές κινήσεις με την κατσαρόλα ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα η σάλτσα με το φαγητό.

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε χοντρές ροδέλες , και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...