Τυρόπιτα με καλαμποκάλευρο αφράτη , χωρίς φύλλο
- Hits: 12174
Πόσο μου αρέσει να “σκαρώνω” σε χρόνο ρεκόρ ένα νόστιμο και χορταστικό κολατσιό! Η συγκεκριμένη τυρόπιτα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνταγή : είναι απλή , ετοιμάζεται γρήγορα , διαθέτει υλικά που δε λείπουν από το σπίτι μας , είναι πεντανόστιμη και αρέσει σε όλους ! Μου αρέσει δε , να την εμπλουτίζω με φρέσκα μυρωδικά , όπως φρέσκια ρίγανη ή θρούμπι , δεντρολίβανο , δύοσμο αλλά και με ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα ή ακόμα και λίγες ελιές σε ροδέλες . Ακόμα μου αρέσει να χρησιμοποιώ ποικιλία αλευριών με αγαπημένη εκδοχή λίγο καλαμποκάλευρο που δίνει την ιδιαίτερη υφή και την ιδιαίτερη γεύση του…
Δείτε την :
Υλικά :
130 γρ. σκληρό αλεύρι
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. καλαμποκάλευρο
380 ml. γάλα
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
350 γρ. χοντροτριμμένη φέτα (με τα χέρια)
25 γρ. νωπή μαγιά
1 τσιμπιά ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
1 χούφτα ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη (ή άλλο μυρωδικό της προτίμησής μας)
Ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση:
Ενώνουμε όλα τα αλεύρια μαζί σε ένα μπωλ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι . Ζεσταίνουμε λίγο από το γάλα (να είναι χλιαρό κι όχι να κάψει) , το ρίχνουμε σε ένα μπωλ ανάμιξης και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη . Τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς η μαγιά . Τότε ανακατεύοντας σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα , τα χτυπημένα αυγά , τα αλεύρια , το αλατοπίπερο και τη φρέσκια ρίγανη (φυλάμε λίγη για την επιφάνεια της πίτας) και τέλος τη φέτα . Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πετύχουμε έναν ομοιόμορφο χιλό . Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι ή φόρμα ή ταρτιέρα Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μίγμα . Ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σκορπίζουμε στην επιφάνεια λίγη ακόμα ρίγανη και το σουσάμι . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βεβαιωθούμε ότι η πίτα είναι ροδοψημένη και ξεκολλάει από τα τοιχώματα . Περιμένουμε να κρυώσει λίγο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!