Κοτόπιτα
- Hits: 5792
Είναι αλήθεια πως η κοτόπιτα δεν συγκαταλέγεται απλά στα καλυτερά μου φαγητά , συγκαταλέγεται , θα έλεγα στο top 5 των προτιμήσεών μου, μιας και τα υλικά της είναι του απόλυτου γούστου μου, μιας κι όλες οι πίτες είναι ούτως ή άλλως λατρεμένες, πόσο μαλλον αυτή που φέρνει μνήμες από τα παιδικά χρόνια. Ήταν μια πίτα που η μαμά έφτιαχνε πολύ συχνά και δε μας έλειπε σχεδόν ποτέ. Μια φίλη από τη Βουλγαρία της την είχε μάθει κι ομολογουμένως ηταν εξαιρετική...Εμαθα λοιπόν να τη φτιάχνω σε μικρή ηλικία και φυσικά με την πάροδο των χρόνων τη μετέτρεψα και την έκανα δική μου...
1 δόση ζυμαρένιο φύλλο για πίτες
800 γρ. (περίπου) μαγειρεμένο κρέας από κοτόπουλο (καθαρό βάρος)
1 βρασμένο καρότο
1 βρασμένο κρεμμύδι
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
250 γρ. κεφαλοτύρι
3-4 αυγά
250 ml. κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπέρι
Σουσάμι για την επιφάνεια
Λάδι για το ταψί
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι για το φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη . Αφαιρούμε τα κόκκαλα από το κρέας , το ψιλοκόβουμε αυτό και τα λαχανικά και τα τοποθετούμε όλα σε ένα μπωλ . Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και αλατοπίπερο.
Λαδώνουμε ένα ταψί 30x35 ή στρογγυλό Νο32. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο (το ένα κομμάτι λίγο πιο μεγάλο) και το ανοίγουμε σε φύλλο. Το απλώνουμε στο ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και από πάνω σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο με τα τυριά. Χτυπάμε με το πιρούνι τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και περιλούζουμε το κρέας μέσα στο ταψί. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα . Κλείνουμε τα πλαϊνά της , λαδώνουμε την επιφάνεια με μπόλικο λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι . Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο , στην τελευταία σχάρα , στους 200ο για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
Σημ. : -Χρησιμοποιούμε τα λαχανικά που ενδεχομένως συνόδευαν το κρέας στο βράσιμό του.
-Προτείνω κεφαλοτύρι για τη γέμιση αλλά εξίσου καλή είναι και φέτα.
-Τη συνταγή για το ζυμαρένιο φύλλο τη βρίσκουμε αναλυτικά αν κάνουμε κλικ εδώ.
Καλή όρεξη!