Zυμαρένιο φύλλο για πίτες (για ταψί Νο 32-34)
- Hits: 10850
Αυτό το φύλλο είναι πολύ απλό στην κατασκευή και βολεύει πάρα πολύ. Είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να "στήσουμε" κάθε είδους πίτα , εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται καμιά προετοιμασία. Κάποτε θεωρούσα αυτή τη διαδικασία από πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη αλλά όταν δοκίμασα για πρώτη φορά είδα ότι ήταν μια διαδικασία όχι μόνο εύκολη αλλά και άκρως διασκεδαστική που αγγίζει τα όρια της ψυχοθεραπείας. Αν δεν "το'χετε" σας προτρέπω να το δοκιμάσετε άμεσα.
Υλικά:
2 1/2 κούπες αλεύρι (ίσως πάρει λίγο παραπάνω)
1/3 κούπας λάδι
1 κ.σ. ξύδι
100ml σόδα (αναψυκτικό)
100ml νερό
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Εκεί προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να λαδωθεί καλά το αλεύρι. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλάτι , τη σόδα και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη η οποία μπορεί να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Αν κολλάει πολύ , σημαίνει πως πρέπει να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ακόμα αλεύρι , όχι παραπάνω. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μια ώρα στην άκρη για να "ξεκουραστεί" , να αναπτυχθεί η γλουτένη και να πλάθεται εύκολα. Αλευρώνουμε τότε την επιφάνεια , αδειάζουμε εκεί τη ζύμη , τη δουλεύουμε για ένα λεπτό σχηματίζοντας μια μπάλα . Χωρίζουμε τότε τη μπάλα αυτή στα δύο , ένα μεγαλύτερο κι ένα πιο μικρό κομμάτι. Ανοίγουμε τότε με τον πλάστη τη μεγάλη μπάλα σε φύλλο πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη μας τη ρολάρουμε και την τοποθετούμε στο ταψί , το οποίο έχουμε λαδώσει πολύ καλά. Θέλουμε το φύλλο μας να περισσεύει στα πλάγια. Αδειάζουμε μέσα την όποια γέμιση …Ανοίγουμε στη συνέχεια και το πιο μικρό φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο και το τοποθετούμε από πάνω ώστε να σκεπάσουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε , στρίβοντας τα τοιχώματα του φύλλου , χαράζουμε , λαδώνουμε την επιφάνεια πολύ καλά και ψήνουμε.
Καλή επιτυχία!