tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ψητές πατατοκροκέτες με παρμεζάνα και φρέσκια ρίγανη

Οι πατατοκροκέτες είναι ένα παριζήτητο ορεκτικό που πάει με όλα και…τρώγεται απ’ όλους! Δεν ξέρω εσείς αλλά η μητέρα μου , τις πανάριζε και τις τηγάνιζε σε άφθονο , καυτό λάδι…. μάχη γινόταν γι’ αυτά τα μαγικά , χρυσαφένια μπαλάκια με την τραγανή κρούστα και το βελούδινο εσωτερικό…Ήταν το επίσημο συνοδευτικό όταν είχαμε κουνέλι στιφάδο θυμάμαι…Τώρα πια , στη δική μου κουζίνα , τα προτιμάμε πολύ πιο συχνά κι ο λόγος είναι απλός : πιο απλουστευμένη συνταγή και φυσικά φούρνος αντί τηγανίσματος ;)

patatokroketes1
Υλικά :


800 γρ. πατάτες (καθαρό βάρος)
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 μεγάλο αυγό ελαφρώς χτυπημένο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη για τη ζύμη
Αλάτι , πιπέρι και 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
Φρυγανιά τριμμένη για το πλάσιμο (περίπου 1 φλ. τσ.)
Λάδι για το ψήσιμο

{webgallery}

patatokroketes2patatokroketes3patatokroketes4patatokroketes5patatokroketes6patatokroketes8patatokroketes9patatokroketes10

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Βράζουμε τις πατάτες με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό , μέχρι να μαλακώσουν , περίπου 45 λεπτά! Τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε ένα μπωλ . Τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ ή με ένα πιρούνι .  Προσθέτουμε τότε και τα υπόλοιπα υλικά , αλατοπιπερώνουμε με προσοχή γιατί έχουμε βάλει και την παρμεζάνα και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσουμε μια βελούδινη , ομογενοποιημένη ζύμη . Πλάθουμε τότε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού βερύκοκου και τα βάζουμε σε ένα βαθουλό δίσκο όπου έχουμε ρίξει την τριμμένη φρυγανιά . Όταν τα πλάσουμε όλα αρχίζουμε να κινούμε το δίσκο κυκλικά ώστε τα μπαλάκια να “κυλιστούν” στη φρυγανιά . Παίρνουμε τότε ένα-ένα με το χέρι μας , το τελειοποιούμε στο πλάσιμο φροντίζοντας να είναι πασπαλισμένα καλά με φρυγανιά γύρω-γύρω και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο , αντικολλητικό ταψί ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ το ένα με το άλλο . Τέλος με ένα πινέλο τα λαδώνουμε όλα πολύ καλά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδοψηθούν . Δεν τα γυρίζουμε γιατί παίρνουν χρώμα από την κάτω αντίσταση του φούρνου . Όταν είναι έτοιμα  βγάζουμε το ταψί  από το φούρνο και ΔΕΝ  πειράζουμε τις κροκέτες  μέχρι να κρυώσουν αρκετά και να σταθεροποιηθούν , αλλιώς κινδυνεύουν να μας διαλυθούν .
Δυο λόγια ακόμα :
-Οι παρατηρήσεις που κάνω γύρω από το ψήσιμο προέρχονται κατόπιν προσωπικής εμπειρίας . Την πρώτη φορά που τις έφτιαξα , τις “στρίμωξα" στο ταψί με αποτέλεσμα να μην ψηθούν ομοιόμορφα αλλά και να μην μπορώ να τις αφαιρέσω με ευκολία από μέσα . Επίσης , στην αδημονία μου να δοκιμάσω αμέσως μόλις βγήκαν από το φούρνο , μαλακές  καθώς ήταν , διαλύθηκαν με αποτέλεσμα να γευτώ ένα πολύ νόστιμο , τυρένιο… “πουρέ” !
-Αντί για φρέσκια ρίγανη , αν δεν έχουμε στη γλάστρα ή αν δεν την προτιμάμε , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό  ή σχινόπρασο ή πάπρικα ή μοσχοκάρυδο…αν και , κατά την ταπεινή μου γνώμη η φρέσκια ρίγανη είναι κορυφαία!

-Τέλος , αν θέλετε , φυσικά και μπορείτε να κάνετε τις κροκέτες σας τηγανιτές.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...