Φιλέτο κοτόπουλο με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό
- Hits: 5909
Οι ιταλικές επιρροές στην κουζίνα μας είναι δεδομένες και όχι άδικα κατά τη γνώμη μου . Οι γείτονές μας Ιταλοί φημίζονται για τις γεύσεις τους και την υψηλή αισθητική τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους… Λένε πως τα αγαπημένα χρώματα της μαγειρικής τους είναι το λευκό (μοτσαρέλα) , το κόκκινο (ντομάτα) και το πράσινο (βασιλικός) όπως η σημαία τους…τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η αλήθεια είναι ότι όπου χρησιμοποιηθούν αυτά τα υλικά στα οποία θα προσθέσω το ελαιόλαδο και το σκόρδο δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει το πιάτο . Σήμερα μαγειρεύουμε ένα φιλεταρισμένο κοτόπουλο , το μαρινάρουμε , το αρωματίζουμε , το συνοδεύουμε με ρύζι και μπόλικη παρμεζάνα και το απογειώνουμε.
Υλικά :
800 γρ. φιλετο κοτόπουλο από μπούτι και στήθος ανάμικτα
Για τη μαρινάδα:
3 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
3 κ.σ. λάδι
Αλάτι και πιπέρι
Μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή για κυνήγι
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ροδέλες
Για την κατσαρόλα :
10 κ.σ. λάδι
1 ποτηράκι ημίγλυκο ροζέ κρασί
2-3 φρέσκες , ώριμες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 γεμάτη χούφτα ψιλοκομμένο βασιλικό (πλατύφυλλο)
Λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα
1 μπωλ κίτρινο ρύζι τύπου Αμερικής
Παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση :
Πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές . Το τοποθετούμε σε ένα μπωλ , το αλατίζουμε , προσθέτουμε πιπέρι και το μίγμα μπαχαρικών , το λάδι (3 κ.σ) , το ξύδι και το σκόρδο, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες . Αν το αφήσουμε 4 ώρες ή και μια νύχτα , θα είναι ακόμα καλύτερα!
Τοποθετούμε μια παλτιά κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας με λίγο από το λάδι (από τις 10 κ.σ.) , και όταν ζεσταθεί καλά , ρίχνουμε μέσα τις μπουκιές κοτόπουλου όπως είναι από τη μαρινάδα μέχρι να ροδίσουν . Αποφεύγουμε να ρίξουμε το σκόρδο από την αρχή μέσα για να μην καεί και πικρίσει (καλό είναι να το ξεδιαλέξουμε και να το προσθέσουμε μετά μαζί με τη ντομάτα) . Τα γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα . Τότε προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και όταν κάψει σβήνουμε με το κρασί , χαμηλώνουμε τη φωτιά , προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το βασιλικό , σκεπάζουμε το φαγητό και μαγειρεύουμε για μισή ώρα με 40 λεπτά . Στο τέλος , ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε το βασιλικό που τον αφήνουμε για το τέλος ώστε να διατηρεί τη φρεσκάδα και το άρωμά του . Αφήνουμε το φαγητό ξεσκέπαστο να πάρει μερικές βράσεις με σκοπό να απορροφηθούν τα υγρά γιατί θα είναι αρκετά , εφόσον χρησιμοποιούμε φρέσκια ντομάτα . Όταν η σαλτσούλα “δέσει” το φαγητό είναι έτοιμο.
Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας , και σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο και την πλούσια , αρωματική του σάλτσα , προσθέτοντας μπόλικη παρμεζάνα κια φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Καλή όρεξη !