tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τάρτα με ποικιλία μανιταριών και καπνιστό τυρί Βερμίου

Όλες οι αλμυρές τάρτες είναι υπέροχες και όλες μου αρέσουν. Απολαμβάνω αρχικά τη διαδικασία της παρασκευής τους αλλά και τη γεύση τους ! Μου αρέσουν  γιατί " χωρούν” μέσα τους χίλια υλικά και χίλιες γεύσεις. Η συγκεκριμένη όμως είναι για μένα και το γούστο μου , μακράν η καλύτερη. Η ποικιλία των μανιταριών , το φρέσκο κρεμμυδάκι και το αρωματικό σκορδάκι , η φρέσκια ρίγανη και το θρούμπι και τέλος το διακριτικό άρωμα του καπνιστού τυριού κάνουν το αποτέλεσμα απολαυστικό και ανεπανάληπτο!

Δείτε την :

IMG 6079
Υλικά:


1 βάση για αλμυρή τάρτα
650 γρ. ποικιλία μανιταριών
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
70 γρ. καπνιστό τυρί Βερμίου χοντροτριμμένο κι αυτό
6 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση (και όσο χρειαστεί για το σωτάρισμα των μανιταριών)
2 αυγά
100 γρ. ξινόγαλο ή γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος (το ξινόγαλο είναι προτιμητέο)
1 χούφτα φρέσκια ρίγανη και φρέσκο θρούμπι
Αλάτι και πιπέρι

manitaria krasata thermomix3IMG 6062IMG 6063IMG 6064IMG 6067IMG 6071IMG 6072IMG 6073IMG 6082IMG 6087

Εκτέλεση :
-Πρώτα ετοιμάζουμε και ψήνουμε τη βάση της τάρτας (μπορούμε κι από  την προηγούμενη μέρα)
-Στη συνέχεια σωτάρουμε τα μανιτάρια ως εξής: Αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ , τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και τα ανακατεύουμε . Βάζουμε λίγο λάδι (1-2 κ.σ.) σε αντικολλητικό τηγάνι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο πιο δυνατό . Όταν κάψει το λάδι ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από τα μανιτάρια , ίσα να καλύψουν τον πάτο του τηγανιού , ανακατεύουμε ζωηρά για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα  και τα αδειάζουμε σε ένα πιάτο . Συμπληρώνουμε άλλο λίγο λάδι και συνεχίζουμε με άλλη μια μικρή ποσότητα μανιταριών  κ.ο.κ.  Δε βάζουμε πολλά μανιτάρια μαζί , γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και τα μανιτάρια δε θα προλάβουν να σωταριστούν αλλά θα βγάλουν υγρά και θα “βράσουν” . Έτσι λοιπόν , σωτάρουμε όλα τα μανιτάρια σε καυτό λάδι και δυνατή φωτιά , λίγα λίγα μέχρι να τα τελειώσουμε όλα .
-Ετοιμάζουμε τη γέμιση : στο ίδιο , αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι (6. κ.σ. ) και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το σκόρδο . Προσθέτουμε και τα σωταρισμένα μανιτάρια , ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν υγρά στο σκεύος . Αλατίζουμε με προσοχή γιατί έχουμε αλατίσει πριν τα μανιτάρια και θα προσθέσουμε και τα τυριά . Αποσύρουμε από τη φωτιά . Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε με σύρμα τα αυγά , προσθέτουμε το ξινόγαλο , τα τυριά και τέλος αδειάζουμε το περιεγχόμενο του τηγανιού και ανακατεύουμε με σπάτουλα για να ενωθούν τα υλικά!
Όλα μαζί τώρα τα αδειάζουμε πάνω στην προψημένη τάρτα . Προσθέτουμε τα μυρωδικά (θρούμπι και ρίγανη) και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο μέχρι να δούμε ότι η τάρτα έχει πάρει ένα ρόδινο χρώμα (περίπου 45 λεπτά) .
Περιμένουμε λίγο να σταθεί , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...