Σκορδαλιά με πατάτα και λεμόνι
- Hits: 12367
Η σκορδαλια δε φαντάζομαι να θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένα συνοδευτικό που όλοι αγαπάμε και όλοι προτιμάμε. Όλοι μας έχουμε να θυμόμαστε τουλάχιστον μία ή και περισσότερες φορές που φάγαμε τόση πολύ σκορδαλιά και τόσο πολύ ψωμί μέχρι που…"σκάσαμε". Συνοδεύει το μπακαλιάρο αλλά και τα πατζάρια , τα τηγανιτά κολοκυθάκια ή τις μελιτζάνες. Είναι ένα αγαπημένο έδεσμα που τείνει να θεωρείται ένα από τα κορυφαία , εθνικά μας πιάτα! Υπάρχουν πολύ τρόποι παρασκευής της , με ξύδι ή λεμόνι , με ψωμί ή πατάτα..με ξηρούς καρπούς πολλές φορές ! Εγώ σήμερα σας παρουσιάζω τη δική μου αγαπημένη εκδοχή και "καλή όρεξη"
Δείτε την :
5-6 πατάτες
4 σκελίδες σκόρδο (ή όσο προτιμάμε)
200 ml λάδι
Χυμό από 2 λεμόνια (περίπου 60 ml)
Αλάτι
Εκτέλεση :
Πλένουμε , καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια . Παίρνουμε τότε 2-3 κομμάτια και τα τοποθετούμε σε μπωλ μαζί με το σκόρδο (ελαφρώς τεμαχισμένο) , το χυμό λεμονιού και λίγο από το λάδι . Αλατίζουμε και πολτοποιούμε τα υλικά με το ραβδομπλέντερ . Προσθέτουμε σιγά-σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το λάδι μέχρι να αποκτήσουμε μια βελούδινη κρέμα . Διορθώνουμε τη γέυση (προσθέτοντας αλάτι) κατά το γούστο μας και σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
Καλή όρεξη!
Σημείωση: αν δε διαθέτουμε ραβδομπλέντερ μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με το μίξερ.