tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ντοματόπιτα με φέτα και κουσκουσάκι.

 Η πίτα τελικά δεν είναι τίποτε άλλο , παρά  ένας "φάκελος"που κλείνει μέσα της  ό,τι τραβάει η όρεξή μας ,  ό,τι υλικά μας προσφέρει ο τόπος μας και η κάθε εποχή του χρόνου. Οι ντομάτες το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους…κι εμείς μ' αυτές και με όλα τα αγαθά που μας χαρίζει απλόχερα ο τόπος μας  αυτή την εποχή θα φτιάξουμε μια πίτα άκρως καλοκαιρινή , πανέυκολη και απίστευτα νόστιμη. Μια πίτα με μεσογειακό ταπεραμέντο που θα μπορούσε κάλλιστα να την ονομάσει κανείς "πίτα με χωριάτικη σαλάτα" .

 

ntomatopita9

Yλικά: (για ένα ταψί Νο 32)


Για το φύλλο:
3 κούπες αλεύρι μαλακό 
1/3 κούπας λάδι
1 κ.σ. ξύδι
100 ml σόδα (αναψυκτικό)
100 ml νερό
Αλάτι (περίπου 1 κ.γλ. κοφτό)

Για τη γέμιση:
5 ώριμες , σφιχτές ντομάτες κομμένες στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες
1 πιπεριά (εγώ προτιμώ την ξανθιά) σε λωρίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες (αν θέλουμε τα ζεματίζουμε σε μπόλικο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)
2 κ.σ. μαύρες ελιές Καλαμών σε ροδέλες
2 κ.σ. κουσκουσάκι Θεσ/νικης (για να πιεί τα υγρά της ντομάτας )
3/4 κούπας λάδι
250 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη με το χέρι
Λίγα φύλλα βασιλικού
Αλάτι , πιπέρι , θυμάρι και λίγη φρέσκια ρίγανη

Για την επιφάνεια:

Σουσάμι απλό και μαυροσούσαμο 

Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο

ntomatopita2ntomatopita3ntomatopita4ntomatopita11ntomatopita13ntomatopita12ntomatopita10ntomatopita8

Εκτέλεση: 

Πρώτα-πρώτα ετοιμάζουμε τις ντομάτες , τις πλένουμε , τις κόβουμε , τις τοποθετούμε  σε σουρωτήρι και τις αλατίζουμε. Θέλουμε να βγάλουν τα πολλά-πολλά υγρά. Καλό είναι , κάθε λίγο να κινούμε το σουρωτήρι για να ανακατεύονται οι ντομάτες και να στραγγίζουν τα υγρά.
Μετά ετοιμάζουμε το φύλλο: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και δημιουργούμε στο κέντρο μια λακουβίτσα όπου θα ρίξουμε το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύουμε ώστε να υγρανθεί ομοιόμορφα τα αλέυρι. Τότε αλατίζουμε , προσθέτουμε το νερό και τη σόδα και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ίσως χρειαστεί κι άλλο αλεύρι , αλλά αυτό θα το καταλάβουμε πολύ εύκολα γιατί δε θέλουμε να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για μια ώρα περίπου για να "ξεκουραστεί".  Στο τέλος η ζύμη γίνεται μαλακιά και αφράτη και δουλεύεται πολύ εύκολα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο (το ένα κομμάτι το θέλουμε πιο μεγάλο για να μπει στον πάτο του ταψιού) . Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και απλώνουμε το μεγάλο κομμάτι σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και τυλίγοντάς το γύρω απ' αυτόν το μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί.  
Τώρα αφού έχουμε στραγγίσει τις ντομάτες μας πολύ καλά (δεν τις πιέζουμε) μεταφέρουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Τα ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε πάνω στο απλωμένο φύλλο , στο ταψί. Ανοίγουμε τότε και το μικρότερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο , το τοποθετούμε από πάνω , κλείνουμε τυλίγοντας τα τοιχώματα , χαράζουμε την επιφάνεια , λαδώνουμε με αρκετό ελαιόλαδο , πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροσούσαμο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μια ώρα , μέχρι να ροδοψηθεί η πίτα μας.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Σημείωση:
Όπως ανέφερα και πιο πάνω , το κουσκουσάκι (που θεωρώ ότι "δένει" μοναδικά με τα αρώματα της συγκεκριμένης πίτας γι' αυτό και το προτίμησα) χρησιμεύει για να πιεί τα υγρά της ντομάτας . Όμως αντί αυτού , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 κ.σ. τραχανά ή πλιγούρι (κορυφαία επιλογή κι αυτό) ή τριμμένη φρυγανιά ή σιμιγδάλι.

Ακόμα πολύ συχνά αντικαθιστώ το απλό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες).

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...