tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γαύρος μαρινάτος

Πρωί-πρωί εμφανίστηκε ο σύζυγος με τη χαρακτηριστική σακούλα από το ψαρά και την εφημερίδα τυλιγμένη σα “χωνί”να κλέινει το πολύτιμο περιεγχόμενο…το άρωμα της θάλασσας με συνεπήρε αμέσως μόλις το ξεδίπλωσα….! “Έφερα ολόφρεσκο γαύρο να ψήσουμε” μου είπε…Όταν όμως έπιασα τα ψάρια με τα χέρια μου ήταν τόσο σπαρταριστά , τόσο κρουστά , σχεδόν ζωντανά…που είπα: “Όχι αγάπη μου λυπάμαι , μα σήμερα δε θα σου κάνω το χατίρι! Αυτοί οι γαύροι , θα φιλεταριστούν , θα μαριναριστούν και θα συνοδέψουν τα ουζάκια και τα τσίπουρά μας….Η διαδικασία ευχάριστη και το αποτέλεσμα; Λατρεμένο , εξόχως καλοκαιρινό και υπέροχο.

gayros marinatos1

Υλικά:


Ολόφρεσκο γαύρο
Αλάτι
Ξύδι από λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Σκόρδο
Κόκκινο πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
(Δεν αναφέρω ποσότητες , αυτές εξαρτώνται από εμάς)

gayros marinatos2gayros marinatos3gayros marinatos4gayros marinatos5gayros marinatos6gayros marinatos7gayros marinatos8gayros marinatos9gayros marinatos10gayros marinatos11gayros marinatos12gayros marinatos13

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τους γαύρους από κεφάλι και εντόσθια όπως ακριβώς όταν θέλουμε να τους μαγειρέψουμε. Στη συνέχεια , ξεκινώντας από την κοιλιά , με τη βοήθεια του αντίχειρά μας ανοίγουμε το κάθε ψάρι ώς κάτω στην ουρά και με προσοχή αφαιρούμε τη ραχοκοκκαλιά του. Όταν φιλετάρουμε όλα τα ψάρια , τα πλένουμε πολύ , πολύ προσεκτικά και σχολαστικά με άφθονο νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Παίρνουμε τότε έναν-έναν γαύρο και τους αραδιάζουμε σε ένα μπωλ τον έναν πλάι στον άλλον σχηματίζοντας την πρώτη στρώση. Τους αλατίζουμε με μπόλικο αλάτι , τόσο ώστε να σκεπαστούν και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία σχηματίζοντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια. Σκεπάζουμε τότε το μπωλ και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα (θα βγουν αρκετά υγρά σε αυτή τη φάση). Την επόμενη μέρα , ξεπλένουμε τους γαύρους με άφθονο νερό και τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Τους τοποθετούμε στη συνέχεια πάλι στο μπωλ και προσθέτουμε τόσο ξύδι ώστε να σκεπαστούν εντελώς . Σε αυτή τη φάση οι γαύροι θα ασπρίσουν . Τους τοποθετούμε σκεπασμένους και πάλι στο ψυγείο για 6 ώρες. Τότε τους στραγγίζουμε από το ξύδι και τους τοποθετούμε στο μπωλ προσθέτοντας ψιλοκομμένο σκόρδο , κόκκινο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό κατά βούληση. προσθέτουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να σκεπαστούν εντελώς και τους τοποθετούμε στο ψυγείο. Οι γαύροι μας είναι έτοιμοι.

Σημ. : -Πολλοί χρησιμοποιούν κάποιο σπορέλαιο για τη φύλαξη του γαύρου μιας και το ελαιόλαδο έχει την τάση να παγώνει στο ψυγείο. Ωστόσο ή γεύση του ελαιόλαδου είναι μοναδική και ασυναγώνιστη και την προτείνω σαφώς. Καλό είναι λοιπόν να βγάζουμε 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα το γαύρο από το ψυγείο οπότε το λάδι ξεπαγώνει και έρχεται στο επιθυμητό σημείο.

-Ανάλογα με το ξύδι που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να μεταβληθεί η ώρα παραμονής του γαύρου σ΄αυτό. Εγώ χρησιμοποιώ ένα ήπιο ξύδι από λευκό κρασί και οι 6 ώρες είναι υπεραρκετές. Αν το ξύδι είναι πιο δυνατό μπορούμε να μειώσουμε τις ώρες σε 4...

-Εννοείται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα μυρωδικά της προτίμησής μας.
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...