Τζατζικι
- Hits: 4329
Το τζατζίκι είναι το πιο διαδεδομένο , κλασικό και αγαπητό συνοδευτικό για ψητά κρέατα . Η γεύση του είναι εκρηκτική και δυναμική...Από τη μια το σκόρδο δίνει τη δυνατή του γεύση και την απαραίτητη αψάδα , από την άλλη το γιαούρτι δροσίζει και ισορροπεί ευχάριστα έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι απογειωτικό! Δε νομίζω ότι υπάρχει στο τραπέζι ψητό αρνί ή χοιρινό χωρίς το τζατζικάκι . Αν μάλιστα το αρωματίσουμε και το δροσίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνιθο κατά περίπτωση έχουμε την απόλυτη απόλαυση στο πιάτο μας ...Και...προσοχή στο ψωμί...
Ας το φτιάξουμε :
Υλικά:
400γρ. γιαούρτι στραγγιστό (εγώ χρησιμοποιώ με 2% λιπρά)
2 μέτρια αγγούρια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 καρότο , τριμμένο κι αυτό
2-4 σκελίδες σκόρδο (κατά την προτίμηση του καθενός) λιωμένο στη πρέσσα
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνιθο (πάλι κατά προτίμηση)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση :
Aφού έχουμε τρίψει το αγγούρι με τον τρίφτη του κρεμμυδιού , το στίβουμε πολύ δυνατά στις χούφτες για να φύγουν ΟΛΑ τα υγρά. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε λεκάνη , προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά , ανακατεύουμε για να ενωθούν , σκεπάζουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο. …Αφήνουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο να παγώσει και το απολαμβάνουμε με το ψητό κρεατάκι ή απλά με το ψωμί μας .
Και μια σημείωση:
Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του γιαουρτιού : Αν το γιαούρτι είναι αραιό τότε το τζατζίκι θα βγει αρκετά ζουμερό και δε θα στέκεται όπως πρέπει. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να διαλύσουμε ένα φύλλο ζελατίνης σε 2 κ.σ. βραστό νερό και να το αναμίξουμε με τα παραπάνω υλικά , οπότε θα πήξει και θα σταθεί μια χαρά!