Λαδένια Κιμώλου
- Hits: 22107
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί στη ζωή μου έχω κάνει πολλά ταξίδια , με ό,τι αυτό συνεπάγεται….την Ελλάδα την έχω περπατήσει σχεδόν όλη…κι αυτό γιατί ο μπαμπάς από τότε που ήμουν παιδί μας ταξίδευε κάθε καλοκαίρι , αλλά και ο σύζυγος ακολούθησε την παράδοση αυτή μετά μανίας… Στην Κίμωλο , δυστυχώς δεν έχω πάει (ακόμα)….είδα ωστόσο μια εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη που μου κέντρισε ζωηρά το ενδιαφέρον και με έκανε σχεδόν να αποφασίσω ποιός θα είναι ο επόμενος προορισμός μας….. Στη Μήλο , βέβαια ήταν η εκπομπή αλλά έφτιαξε , μαζί με μια συμπαθέστατη κυριούλα τη"Λαδένια Κιμώλου"….Αυτό ήταν : Μιάμιση ώρα μετά το πέρας της εκπομπής η Λαδένια ήταν στο πιάτο μας!
Υλικά:
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
280 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Αλάτι
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 μεγάλες , σφιχτές ντομάτες κομμένες σε λεπτά κομμάτια
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Ρίγανη
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι , τη μαγιά , το αλάτι και το νερό και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με το χέρι μέχρι να έχουμε ένα αφράτο ζυμάρι . Αν κολλάει πολύ στα χέρια πασπαλίζουμε με πολύ λίγο ακόμα αλεύρι. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τo αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή-μια ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας. Λαδώνουμε τότε με πολύ λάδι ένα ταψί 30x35 (ή και μεγαλύτερο αν επιθυμούμε πιο λεπτή τη λαδένια μας) και στα πλάγια και αδειάζουμε μέσα το ζυμάρι μας. Με λαδωμένα χέρια το απλώνουμε ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του ταψιού . Μοιράζουμε πάνω από το ζυμάρι τα κρεμμύδια και από πάνω τις ντομάτες. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι τις ντομάτες , αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 45 λεπτά .
Μερικές απαραίτητες σημειώσεις:
-Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας , καλό είναι να κόψουμε τις ντομάτες σε κομμάτια , να τις αλατίσουμε ελαφρώς και να τις βάλουμε σε σουρωτήρι , έτσι ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά στο ταψί που ενδέχεται να δώσουν περιττή υγρασία στη ζύμη!
-Καλό είναι να κόψουμε τα κρεμμύδια και να τα βράσουμε σε αρκετό νερό για 2-3 λεπτά και μετά να τα σουρώσουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
-Kαθώς η "λαδένια" είναι παραδοσιακό πιάτο , με σεβασμό στην παράδοσή του δεν το "πειράζω" καθόλου αλλά εννοείται ότι μπορούμε σε παραλλαγή του να προσθέσουμε ψιλοκομμένη πιπεριά , κάπαρη και ελιές σε ροδέλες , καθώς και τριμμένη φέτα. Έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι ΕΞΟΧΟ!
Καλή επιτυχία!