Καλαμαρακια με ρυζι
- Hits: 17035
Πεντανόστιμο , υγιεινό και εύκολο το σημερινό φαγητό… Τα καλαμάρια , όπως κι όλα τα θαλασσινά αγαπούν τα μυρωδικά και το ούζο και αυτό το πιάτο γίνεται απολαυστικό γιατί το άρωμα του ούζου του χαρίζει σπιρτάδα και γεύση την οποία έρχεται να συμπληρώσει ο αγαπημένος μάραθος και το ρύζι basmati ! Ακούγεται ότι τα καλαμάρια είναι τροφή πλούσια σε χοληστερίνη και πρέπει να αποφεύγεται , ωστόσο είναι τόσο ωφέλιμα στον οργανισμό (πλούσια σε ιχνοστοιχεία και ιώδιο , φωσφόρο , κάλιο) και τα επίπεδα χοληστερίνης είναι όμοια με αυτά που περιέχει το κόκκινο κρέας , έχοντας όμως το πλεονέκτημα ότι δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά όπως το κρέας...καλό είναι λοιπόν να τα καταναλώνουμε και να τα απολαμβάνουμε κρατώντας το μέτρο ...όπως σε όλες τις τροφές εξάλλου...
Υλικά:
800γρ. καλαμαράκια κομμένα σε κομμάτια
1 μεγάλη κούπα τριφτή ντομάτα
10 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
Αλάτι και πιπέρι
300 γρ ρύζι basmati
Eκτέλεση:
Bάζουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα σκέτα , και τα αφήνουμε να ''αχνιστούν'' έτσι ώστε να μαλακώσουν και να βγάλουν όλα τους τα υγρά (αυτό θα πάρει περίπου 10' ). Όταν δούμε πως έχουν στεγνώσει και έχουν απορροφήσει τα υγρά τους , ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρουμε για λίγα λεπτά . Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας,σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου. Αν στο τέλος δούμε ότι το φαγητό μας έχει κρατήσει πολλά υγρά , ξεκεπάζουμε , δυναμώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για κανένα 5λεπτο!
Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες ,σουρώνουμε και σερβίρουμε!!!
-Αν δε βρίσκουμε μάραθο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνιθο ή μαϊντανό. Το μάραθο βέβαια το θεωρώ αξεπέραστο αλλά όλες οι μυρωδιές έχουν τη χάρη τους.
-Όσο για το ρύζι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια ποικιλία προτιμάμε αλλά, κατά τη γνώμη μου, το άρωμα του Basmati ''δένει'' μοναδικά!
Καλή όρεξη!