Καλαμάρια ψητά στη σχάρα
- Hits: 31034
Αυτό το τόσο μυστηριώδες θαλάσσιο είδος με τα πολλά πλοκάμια , το κοκκινωπό του χρώμα , το ολόλευκο σα βαμβάκι κρέας του και την ιδιαίτερη γεύση οι περισσότεροι το αγαπάμε και το προτιμάμε . Έχει τεράστιες δυνατότητες στο χώρο της μαγειρικής καθώς μπορούμε να το ψήσουμε , να το παραγεμίσουμε , να το τηγανίσουμε , να το μαγειρέψουμε με μυρωδικά και ρύζι ή να το απολαύσουμε σε γιουβέτσι και ό,τι άλλο βάζει ο νους . Με δυο βασικές στιγμές το συνδέω πάντα στο μυαλό μου : τη νηστεία και τις ουζοκαταστάσεις…Σήμερα , θα ψήσουμε λαχταριστά καλαμάρια στο σχαροτήγανο , θα τα περιλούσουμε με πλούσιο λαδολέμονο και θα τα απολαύσουμε δεόντως….
1- 1 1/2 κιλό καλαμάρια μεγάλου μεγέθους
Αλάτι
Λίγο λάδι για το ψήσιμο
Για το λαδολέμονο :
100 ml λάδι
Χυμό από δύο λεμόνια
Λίγο αλάτι
Για γαρνίρισμα:
Τριμμένο λευκό λάχανο , καρότο , λίγη κάπαρη
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα . Απ’ το κεφάλι καθαρίζουμε τις πετσούλες και το κέντρο τους (μια μπαλίτσα που είναι το στόμα και τα μάτια ) ενώ από το σώμα θα αφαιρέσουμε το διάφανο κόκκαλο και τα εντόσθια . Τα πλένουμε με άφθονο νερό και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι πολύ καλά , τα αλατίζουμε και τα λαδώνουμε ελαφρά . Ζεσταίνουμε τότε το σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αραδιάζουμε πάνω τα καλαμάρια . Τα αφήνουμε να ψηθούν από τη μία πλευρά για 5-7 λεπτά περίπου (εξαρτάται από το μέγεθός τους) , τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε άλλη τόση ώρα . Τα πλοκάμια χρειάζονται ακόμα λιγότερο χρόνο ψησίματος . Όταν έχουν πάρει ένα γλυκό , ρόδινο χρώμα είναι έτοιμα . Τα τοποθετούμε στην πιατέλα μαζί με το λάχανο , το καρότο και την κάπαρη και τα περιλούζουμε με το λαδολέμονο (χτυπάμε τα τρία υλικά στο σέικερ για λίγο) .
Δεν πρέπει να ξεπερνάμε το χρόνο ψησίματος γιατί τότε τα καλαμάρια σκληραίνουν και γίνονται σα λάστιχο.
Καλή όρεξη!