tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τα Γεμιστά μου (το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό)

Τώρα γι' αυτό το φαγητό , τι πρόλογο να κάνει κανείς; Δε χρειάζονται εισαγωγές και ενημερωτικές σημειώσεις , τα θεωρώ περιττά . Μια βόλτα να βγεις στις γειτονιές ολόκληρης  της χώρας   θα σου μυρίσουν τα αρώματα του φαγητού αυτού , αρώματα καλοκαιριού , κήπου , Ελλάδας….και χρώματα ... και υλικά….όλα ζωντανά και απολαυστικά σαν την Ελληνική γη που μας χαρίζει απλόχερα ένα σωρό αγαθά. Το ελαιόλαδο , το σκόρδο , η γλύκα της ντομάτας  και της μελιτζάνας και το ξεχωριστό άρωμα της πιπεριάς , ακόμα ο μαϊντανός , ο δυόσμος , ο βασιλικός όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό πιάτο που το γευτήκαμε και το αγαπήσαμε από παιδιά και εξακολουθούμε να το αγαπάμε και να το απολαμβάνουμε πάρα πολύ συχνά χωρίς ποτέ να το βαριόμαστε...

Ας τα δούμε :

gemista

Yλικά για 10 κομμάτια περίπου :

6 ώριμες ντομάτες (μεγαλούτσικες)

2 πιπεριές (προτιμώ τις κίτρινες γιατί είναι πολύ γλυκές , ελαφριές και με διακριτικό άρωμα)

2 μελιτζάνες φλάσκες

2-3 μέτριες  πατάτες

10 -12 γεμάτες κουταλιές της σούπας ρύζι  (καρολίνα και γλασέ ανάμικτο)

2 μέτρια κρεμμύδια 

2 σκελίδες σκόρδο

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 χούφτα δυόσμο

Λίγα φύλλα  βασιλικό

3 κ. γλ. τοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης

1 κούπα τριφτή ντομάτα

10-12 κ.σ. λάδι για τη γέμιση 

1 κούπα λάδι για το ταψί (ή και περισσότερο)

Αλάτι και πιπέρι

gemista2gemista3gemista5gemista6gemista7gemista8gemista9gemista1

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και κόβουμε το πάνω μέρος τους ώστε να δημιουργήσουμε "καπάκια"  , τα οποία φυλάμε στην άκρη . Με ένα κουτάλι , σκάβουμε το εσωτερικό τους , με προσοχή να μην τρυπήσουμε τα τοιχώματά τους . Τις πιπεριές απλώς τις καθαρίζουμε από τα σπόρια , ενώ από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες φυλάμε το εσωτερικό τους , το οποίο πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τοποθετούμε τα άδεια πλέον λαχανικά σε ταψί και τα αλατίζουμε ελαφρώς. (στην πορεία θα βγάλουν υγρά τα οποία καλό είναι να αδειάσουμε πριν το γέμισμα) .

Σε λεκάνη ρίχνουμε τον πολτό από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο τριμμένα , τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα ,το ρύζι , τον τοματοπολτό (όχι ακόμα  την τριφτή ντομάτα) , τις 10 κ.σ. λάδι , αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατευόυμε με ένα κουτάλι πολύ καλά και γεμίζουμε τα λαχανικά μας. Τα σκεπάζουμε με τα καπάκια που έχουμε φυλάξει. Στην ίδια λεκάνη ρίχνουμε τις πατάτες μας κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια , τις αλατίζουμε , προσθέτουμε και την τριφτή ντομάτα και το λάδι (1 κούπα και βάλε;) , τα ανακατεύουμε και περιλούζουμε με αυτά το φαγητό μας. Οι πατατούλες θα πάρουν τη θέση τους στα κενά….. Ψήνουμε στους 200ο για μισή ώρα περίπου και στους 180ο για μια ώρα ακόμα. 

Και ένα κολπάκι: επειδή οι πατάτες συνήθως σκεπάζονται από τα λαχανικά και δεν παίρνουν χρώμα , μόλις ετοιμαστεί το ψαγητό μπορούμε να τις τοποθετήσουμε σε ένα πυρίμαχο σκέυος με λίγη από τη σάλτσα του φαγητού και να τις βάλουμε για 10΄στο γκριλ. 

Γίνονται….λουκούμι!

Kαλή επιτυχία. 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...