tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Σουπιές με σπανάκια και “ μυρωδιές”

Τολμώ να πω ότι το φαγητό αυτό είναι το καλύτερο που υπάρχει! Ολόγλυκο , μυρωδάτο , πεντανόστιμο , ανοιξιάτικο και εξόχως αρωματικό. Είναι ένα φαγητό που δε συνηθίζω να φτιάχνω γιατί πολύ απλά , το μαγειρεύει η μαμά με τα “μαγικά” της χέρια….Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει φαγητό καμωμένο από τα χεράκια της…Με πολύ αγάπη , πολύ φροντίδα , πολύ νοστιμιά…όλα “πολύ” . Είναι αυτή η μαγική συνταγή που υπερβαίνει κάθε μαγειρκή τέχνη , απογειώνει τη γεύση  και ομορφαίνει το αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως συμμετείχα κι εγώ στο μαγείρεμά του (με τη φωτογραφική μου μηχανή) κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της και τη μεγάλη αγάπη της…"Βάλε λάδι στο φαγητό" , μου είπε , "μην το λυπάσαι…εκεί είναι το μυστικό" κι εγώ ξέρω καλά πως εκτός από τα λάδι , το φαγητό για να γίνει νόστιμο χρειάζεται το μεράκι , την αγάπη και τη φροντίδα της μάνας....

soupies murvdies1

Υλικά:


1 κιλό σπανάκι
2 κιλά σουπιές
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 ματσάκια χλωρά κρεμμυδάκια , ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μυρώνια (αρωματικά χόρτα)
1/2 ματσάκι άνιθο
2 φρέσκες ντομάτες
1 κ. γλ. πελτέ ντομάτας
2 κρασοπότηρα (γεμάτα) λάδι
Αλάτι και πιπέρι

soupies murvdies2soupies murvdies3soupies murvdies4soupies murvdies5soupies murvdies6soupies murvdies7soupies murvdies8soupies murvdies9soupies murvdies10soupies murvdies11soupies murvdies12soupies murvdies13soupies murvdies14soupies murvdies15

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε , πλένουμε τις σουπιές και τς κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπανάκια , τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι , τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε δυνατά με τα χέρια ας , σα να τα ζυμώνουμε. Θα δούμε ότι τα σπανάκια θα αποβάλλουν κάποια υγρά. Τα στίβουμε σχολατικά με όλη μας τη δύναμη και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν όσο περισσότερο γίνεται.
Ετοιμάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μια μεγάλη και απλωτή κατσαρόλα , ρίχνουμε το ένα ποτήρι λάδι και όταν ζεσταθεί καλά  προσθέτουμε το ξερό και τα χλωρά κρεμμύδια. Τα γυροφέρνουμε στη φωτιά με την κουτάλα για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν. Τότε προσθέτουμε και τις σουπιές και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Στην πορεία οι σουπιές θα βγάλουν τα υγρά τους , οπότε φροντίζουμε να μαγειρευτούν με αυτά. Μετά από 10 λεπτά περίπου προσθέτουμε τις ντομάτες (φρέσκες και πελτέ) και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Περιμένουμε να πάρει βράση το φαγητό , σκεπάζουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου. Τότε με την κουτάλα “μεριάζουμε" λίγο τις σουπιές και προσθέτουμε τα σπανάκια , τον άνιθο , τις μυρωδιές και το υπόλοιπο λάδι .Αν έχει στεγνώσει το φαγητό σε αυτή τη φάση προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι οι σουπιές έχουν μαλακώσει και ότι τα σπανάκια με τις μυρωδιές έχουν “γίνει”. Φροντίζουμε να αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά , όταν έχουν εξατμιστεί τα πολλά υγρά και το φαγητό έχει μείνει με τη σάλτσα του.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη.
Σημ. : Αλάτι ίσως να μη χρειαστεί αφού οι σουπιές είναι αλμυρές από μόνες τους ενώ τα σπανάκια διατηρούν τη γεύση τους από τη διαδικασία του στιψίματος. Από ‘κει και πέρα είναι προσωπικό θέμα γούστου...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...