Σαλάτα με λάχανο , ρόδι και αβοκάντο
- Hits: 1590
Σαλάτα , κάθε είδους σαλάτα , μόνο σαλάτα να τρώω κάθε μέρα , γίνεται; Αυτό θέλω , αυτό επιλέγω κι αυτό απολαμβάνω όσο κανένα άλλο πιάτο…Όταν ήμουν μικρή , η σαλάτα στο τραπέζι αποτελούσε για μένα ένα περιττό και ανεξήγητο συμπλήρωμα και το συνόδευε πάντα η "φράση-προτροπή" του πατέρα μου : "Πάρε και λίγη σαλάτα , μην την περιφρονείς , είναι κρίμα"!!! Πόσο δίκιο είχε...Τόση δροσιά , τόσο μεστή γεύση , τόσοι χυμοί , τόσα αρώματα , τόσες βιταμίνες , τόσα συστατικά συγκεντρωμένα ποιό άλλο πιάτο μπορεί να τα εξασφαλίσει; Και μέσα σ’ όλα τα άλλα , μια είκόνα που αξίζει όσο χίλιες λέξεις: Μια χρωματική αρμονία που συναγωνίζεται πίνακα ζωγραφικής…Το παράκανα; Δε νομίζω! Απλά αυτή η σαλάτα μου φτιάχνει τη διάθεση , είναι μια από τις αγαπημένες μου κι είναι υπέροχη!
Υλικά:
Μισό (από ένα μέτριο) λευκό λάχανο λεπτοκομμένο
2 κλαράκια σέλερυ ψιλοκομμένα
1 χούφτα σπόρους ροδιού
1/2 αβοκάντο
1 χούφτα μάυρες σταφίδες (Κορινθιακές ή Μεσσηνιακές)
1 κ.σ. ηλιόσπορους
1 κ.γλ. μαύρο σουσάμι
Ελαιόλαδο και ήπιο ξύδι από λευκό κρασί κατά βούληση
2 κ.σ. πετιμέζι
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες και το αλατίζουμε. Ανακατεύουμε να αλατιστεί ομοιόμορφα και το τοποθετούμε στη σαλατιέρα. Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια το ψιλοκομμένο σέλερυκαι τις σταφίδες. Στο κέντρο τοποθετούμε τους σπόρους ροδιού. Σκορπίζουμε επίσης τους ηλιόσπορους και το μάυρο σουσάμι.
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το περιλούζουμε με το χυμό λεμονιού. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το τοποθετούμε περιμετρικά στη σαλάτα. Τέλος προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο και ξύδι και τη ραντίζουμε με το πετιμέζι.
Σερβίρουμε αμέσως!
ΚΑλή όρεξη.