Τυρόπιτα αφράτη με σόδα (αναψυκτικό)
- Hits: 39551
Δεν υπάρχει πιο εύκολη τυρόπιτα απ' αυτή…είναι έτοιμη για το φούρνο σε χρόνο ρεκόρ , πολύ απλά και χωρίς ιδιαίτερη δεξιοτεχνία….το μυστικό είναι στα υλικά που χρησιμοπούμε στο τέλος , αφού στρώσουμε την πίτα στο ταψί και τα υλικά αυτά είναι που την κάνουν αφράτη και τραγανή υπερ του δέοντως.....Την ανακάλυψα στο μπλογκ μιας φίλης και αμέσως μου τράβηξε την προσοχή ! Όταν τη δοκίμασα , μου θύμισε μια τυρόπιτα που έτρωγα μικρή από ένα παραδοσιακό "τυροπιτάδικο" της περιοχής μας…..και φυσικά ό,τι έχει γεύση από τα παλιά…είναι δυο φορές πιο νόστιμο….δε χρειάζεται βέβαια να αναφέρω ότι τη συγκεκριμμένη συνταγή την καθιέρωσα...
Υλικά :
1 πακέτο φύλλο για χωριάτικες πίτες
400 γρ. φέτα
300 γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
2 μεγάλα αυγά
1 κουτί σόδα αναψυκτικό
Πιπέρι
Σουσάμι για το πασπάλισμα
200 γρ. λάδι + ηλιέλαιο (μισό-μισό) για τα φύλλα
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τη φέτα και την ξινομυζήθρα χοντροτριμμένα με το χέρι και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε λαδώνοντας ένα -ένα , τα δύο πρώτα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν στα πλάγια του ταψιού . Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το 1/3 από τα τυριά. Συνεχίζουμε με άλλο ένα φύλλο λιγάκι σουρωτό για να φτάνει ίσα-ίσα στις άκρες του ταψιού . Λαδώνουμε κι αυτό και συνεχίζουμε με άλλο 1/3 απ' τα τυριά . Στη συνέχεια από πάνω απλώνουμε το επόμενο φύλλο σουρωτό κι αυτό , λαδώνουμε και σκορπίζουμε το τελευταίο 1/3 της γέμισης . Τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν , και τελειώνουμε με τα δύο φύλλα από πάνω , εκ των οποίων το τελευταίο φροντίζουμε να το τεντώσουμε και να το γυρίσουμε προς τα κάτω για να "κλείσει" η πίτα . Χαράζουμε σε κομμάτια . Σε ένα μπωλ χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι , τα αυγά και τελευταία τη σόδα και περιλούζουμε με αυτό το υγρό την πίτα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και περιμένουμε 10-15 λεπτά για να απορροφηθούν τα υγρά . Ψήνουμε σε προθρμασμένο φούρνο , στους 180ο μέχρι να βεβαιωθούμε ότι η πίτα έχει ροδοψηθεί (περίπου 50 λεπτά) . Περιμένουμε να κρυώσει λιγάκι και την απολαμβάνουμε!!!
Καλή επιτυχία !
Τη συνταγή βρήκα στο μπλογκ Τα ταξίδια μου.