tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τυροπιτάκια-κρουασανάκια (της μαμάς)

Αυτά τα τυροπιτάκια τα θυμάμαι χρόνια τώρα να συνοδεύουν κάθε στιγμή της οικογενειακής μας ζωής . Είναι ένα από τα δυνατά σημεία της μαμάς-Τούλας η οποία πλέον τα φτιάχνει με κλειστά μάτια . Τα τυροπιτάκια αυτά είναι παρόντα σε γενέθλια , συγκεντρώσεις , επισκέψεις σε ηλικιωμένους , παιδικά πάρτυ ,  εκδηλώσεις (πένθιμες και χαρούμενες) , ταξίδια , εκδρομές , τραπέζια , μπουφέδες , κλπ… Όταν πήρα την πρωτοβουλία να τα φτιάξω για πρώτη φορά , συνειδητοποίησα πως τα χέρια μου “έτρεχαν” καθώς είχαν αποτυπωθεί ακριβώς στο μυαλό μου από τις  αμέτρητες φορές που υπήρξα παρατηρητής της κατασκευής τους…όσο για τη γεύση , η εικόνα μιλάει μόνη της…Δείτε τα αλλά κυρίως φτιάξτε τα:

tyropitakia kroyas1
Υλικά :


Για τη γέμιση :
300 γρ. φέτα τριμμένη
1 μεγάλο αυγό
Πιπέρι
Για τη ζύμη :
1 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
1 κούπα χλιαρό γάλα (220 ml)
1 κοκ. φαρίνα (500 γρ.)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 αυγό
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
+ 1 επιπλέον αυγό χτυπημένο για το ψήσιμο 

 

tyropitakia kroyas5tyropitakia kroyastyropitakia kroyas3tyropitakia kroyas4tyropitakia kroyas6tyropitakia kroyas7tyropitakia kroyas8tyropitakia kroyas9tyropitakia kroyas10tyropitakia kroyas11tyropitakia kroyas12tyropitakia kroyas13tyropitakia kroyas14tyropitakia kroyas15tyropitakia kroyas16tyropitakia kroyas17tyropitakia kroyas18tyropitakia kroyas19

Εκτέλεση :
-Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας με ένα πιρούνι την τριμμένη φέτα , το αυγό χτυπημένο και το πιπέρι και τη φυλάμε στο ψυγείο .
-Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αυγό , το γάλα , 1 μικρό φλιτζανάκι του καφέ από το ποτήρι με το ηλιέλαιο , τη ζάχαρη και τη μαγιά . Δε χρειάζεται χτύπημα, μόνο ανάδευση! Περιμένουμε δυο-τρία λεπτά και προσθέτουμε τη φαρίνα με το αλάτι τα οποία ζυμώνουμε με τον γάντζο για αρκετή ώρα , ώστε να πάρουμε μια δουλεμένη , μαλακή και εύπλαστη ζύμη .
-Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι  σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ . Χωρίζουμε με μαχαίρι το φύλλο σταυρωτά σε 8 τριγωνικά κομμάτια και βάζουμε μια κουταλίτσα από τη γέμιση στο πάνω μέρος κάθε κομματιού , στη πλατιά μεριά του , διπλώνουμε λίγο τις άκρες για να κλείσουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό προς το κέντρο ώστε να έρθει η μυτίτσα του στο πάνω μέρος και να σχηματιστεί το σχέδιο του κρουασάν . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα ζυμαράκια και τα αραδιάζουμε στα ταψιά του φούρνου που έχουμε λαδώσει πολύ καλά , με απόσταση μεταξύ τους  . Τα αλείφουμε τότε με το χτυπημένο αυγό το οποίο αραιώνουμε με λίγο νεράκι , και τα λούζουμε με το ηλιέλαιο . Υπολογίζουμε να ισομοιράσουμε το ηλιέλαιο που έχουμε στο ποτήρι για όλα τα τυροπιτάκια ( μη σας φανεί πολύ , πρέπει να “κολυμπάνε” στο λάδι για να ψηθούν καλά και να γίνουν αφράτα και μαλακά , αλλιώς ξεραίνονται).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , μέχρι να ροδίσουν , περίπου 20 λεπτά .
Και μια συμβουλή : Αν κολλάει η ζύμη κατά το δούλεμα , λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας
Καλή επιτυχία !

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...