Σέσκουλα λαδερά , κοκκινιστά
- Hits: 22425
Το σέσκουλο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό , με χοντρό βλαστό και μεγάλα , γυαλιστερά , καταπράσινα φύλλα . Έχει γενικά μεγάλο μέγεθος και είναι πολύ ζουμερό και χυμώδες…οι δυνατότητές του στη μαγειρική είναι πολλές και η γεύση του σπουδαία…εγώ προσωπικά αγαπώ τα σέσκουλα και τα έχω συνδέσει με ένα μοναδικό γεγονός της ζωής μου : μαζί τους , δοκίμασα για πρώτη φορά τυρί φέτα στα 20 χρόνια μου (πολύ ντρέπομαι γι’ αυτό…αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ) και από τότε τα λάτρεψα και τα δύο…συνδυάζονται έξοχα με όσπρια αλλά “τυλίγουν" εξαιρετικά ντολμάδες και “γεμίζουν" πίτες…
Δείτε τα :
1 δεμάτι σέσκουλα γύρω στο 1-1 1/2 κιλό
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
500 γρ. τρφτή ντομάτα ή ντοματάκι κονκασέ
1/2 (…και βάλε) φλ. τσ. λάδι
Αλάτι και μπόλικο πιπέρι
Τυρί φέτα για το σερβίρισμα
{webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Πλένουμε σχολαστικά τα σέσκουλα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια αφαιρώντας τα νεύρα από το βλαστό τους και ετοιμάζουμε όλα τα υλικά . Σε μπόλικο νερό που βράζει ζεματίζουμε για 4-5 λεπτά τα σέσκουλα . Στην τελευταία βράση ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το σέλινο για να αποφύγουμε την πικρή γεύση που πιθανόν να δώσει στο φαγητό . Σουρώνουμε τα χορταρικά μας και στη ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να γυαλίσει και να μοσχοβολήσει . Προσθέτουμε και τα στραγγισμένα σέσκουλα και σέλινα και τα φέρνουμε κι αυτά δυο-τρεις βόλτες με το λάδι και το κρεμμύδι . Προσθέτουμε τότε και το καρότο και την ντομάτα , αλατοπιπερώνουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε το φαγητό και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά περίπου . Στο τέλος ξεσκεπάζουμε το φαγητό και περιμένουμε να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι και λίγο ζουμάκι .
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι , χοντροτριμμένη φέτα και φρέσκο , ζυμωτό ψωμάκι…
Το αποτέλεσμα αποτελεί μοναδική απόλαυση!
Καλή σας όρεξη!