tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τυροπιτα καταϊφι

Πολύ εντυπωσιακή και κυρίως πολύ νόστιμη η συγκεκριμένη πίτα, γίνεται τόσο αφράτη και λαχταριστή που δεν ησυχάζει κανείς αν δεν αδειάσει το ταψί . Πρόκειται για μια κλασική συνταγή , που έμαθα να φτιάχνω από μικρή ηλικία και μου άρεσε πολύ... Ωστόσο για λόγους ειδικής διατροφής , δεδομένου ότι  περιέχει μεγάλη ποσότητα τυριών στην πορεία δοκίμασα μια πιο....''light''  εκδοχή της με τυριά χαμηλών λιπαρών και το αποτέλεσμα ήταν εξίσου καλό και η τυρόπιτα πεντανόστιμη! Πιστέψτε με δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την αυθεντική....φυσικά μπορούμε να φέρουμε τη συνταγή αυτή στα μέτρα και τα γούστα μας και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι υλικά και όποια είδη τυριών προτιμάμε. Θα είναι εξισου εντυπωσιακή , αφράτη και μοναδική.

Δείτε την :

tyropita kataifi1

 Υλικά:

1 πακέτο φύλλο καταϊφι

200γρ. φέτα (διαλέγουμε με χαμηλά λιπαρά , αν θέλουμε)

200γρ. γραβιέρα

200γρ. κασέρι (ή ανθότυρο)

200γρ. τυρί καπνιστό  (τύπου Βερμίου ή Μετσοβόνε)

150γρ. λιωμένη μαργαρίνη ή λιωμένο βούτυρο

4 αυγά +2 ασπράδια

1 λίτρο γάλα

Πιπέρι

tyropita kataifi2tyropita kataifi3tyropita kataifi4tyropita kataifi5tyropita kataifi6tyropita kataifi7

Εκτέλεση:

Aνοίγουμε το καταϊφι και το ξάνουμε πάρα πολύ καλά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί (το μεγάλο του φούρνου)  ,  τοποθετούμε πάνω τη μισή ποσότητα φύλλου και ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα λιωμένης μαργαρίνης. Έχουμε τρίψει κι ανακατέψει όλα μας τα τυριά και τα τοποθετούμε στο ταψί . Πιπερώνουμε κατά βούληση. Σκεπάζουμε με το  υπόλοιπο φύλλο και ραντίζουμε  με την υπόλοιπη μαργαρίνη. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά με το γάλα και περιλούζουμε όλη  την πίτα ομοιόμορφα . Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον (για να έχει φουσκώσει κι αφρατέψει πολύ καλά το φύλλο) . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο  για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί η πίτα!

-Αν θέλουμε να ψήσουμε την πίτα αυτή για βράδυ, την ετοιμάζουμε από το πρωί και την αφήνουμε  στο ψυγείο να περιμένει….αν πάλι τη θέλουμε   για μεσημέρι , την ετοιμάζουμε αποβραδίς. 

-Αν πάλι θέλουμε μια πιο μικρή πίτα αλλά έχουμε ξεπαγώσει ολόκληρη τη συσκευασία καταϊφιού μπορούμε να κάνουμε  τη μισή δόση τυρόπιτας και με το άλλο μισό καταϊφι να κάνουμε  ένα ωραιότατο εκμέκ καταϊφι!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...