tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παστίτσιο by Betty

Παστίτσιο το αγαπημένο , παστίτσιο το κλασικό , το απόλυτο φαγητό της μαμάς , της γιορτής , του μπουφέ , των παιδικών μας χρόνων…Ένα φαγητό που σε όλους αρέσει και όλοι έχουμε κάτι να θυμόμαστε γύρω απ' αυτό…Κάθε νοικοκυρά το φτιάχνει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο , με μια παραλλαγή των υλικών ή της διάταξης μέσα στο ταψί ή της κρέμας μπεσαμέλ . Κάθε νοικοκυρά βάζει τη δική της πινελιά με βάση τις προτιμήσεις και τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας…Όπως και να’ χει , το παστίτσιο είναι το φαγητό της καρδιάς μας κι εδώ , η δική μου εκδοχή με πένες στη θέση των ζυμαρικών , με τον κιμά αρωματικό και πλούσιο χωρίς σωταρίσματα ή τσιγάρισμα και μια τραγανή κρούστα στην επιφάνεια που το κάνει ακόμα πιο δελεαστικό και λαχταριστό :

pastitsio11

Υλικά :


1 πακέτο πένες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολικής άλεσης)
200 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας ή Πεκορίνο ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί ( μπορεί να είναι με μειωμένα λιπαρά)

Αλάτι και πιπέρι
1 1/2 δόση μπεσαμέλ (1,5 lt. γάλα)
Για τον κιμά :
500 γρ. μοσχαρίσιο  κιμά
500 γρ. ντομάτα Pomodoro
1/2 κρασοπότητρο ελαιόλαδο 
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί ή κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
1 χούφτα μπαχάρια
1/2 ξυλάκι κανέλας
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

Λίγο μπούκοβο
Αλάτι και πιπέρι

Για την επιφάνεια:

1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά

1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα

60 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

pastitsio2pastitsio3pastitsio4tyropita krema2pastitsio5pastitsio6pastitsio7pastitsio8:pastitsio9pastitsio10

Εκτέλεση:

-Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά : Χωρίς να τσιγαρίσουμε τα υλικά , τα τοποθετούμε όλα σε απλωτή κατσαρόλα , σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα . Όταν πάρει βράση το φαγητό , σκεπάζουμε , χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για μία ώρα . Στο τέλος φροντίζουμε να μείνει ο κιμάς με τη σαλτσούλα του και να μην έχει καθόλου υγρά . Αν υπάρχουν υγρά , αφήνουμε το φαγητό ξεσκέπαστο για λίγα λεπτά και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά μέχρι να έρθει το φαγητό στο σημείο που επιθυμούμε .

-Παράλληλα βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό όση ώρα υποδεικνύει η συσκευασία , τις σουρώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο .
-Ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τη βασική συνταγή.
Αδειάζουμε τότε τις πένες σε στρογγυλό ταψί και τις τυρώνουμε με τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί. Αδειάζουμε και το κιμά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα προσθέτοντας και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί . Ανακατεύουμε ελαφρά  πένες και κιμά με μια κουτάλα μέσα στο ταψί . Από πάνω συνεχίζουμε με τη μπεσαμέλ , την οποία απλώνουμε ομοιόμορφα . Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια  με την τριμμένη φρυγανιά  , την τριμμένη παρμεζάνα και σκορπίζουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια τα κυβάκια βουτύρου. Ψήνουμε στους 200ο μέχρι να αποκτήσει το φαγητό μια ωραία , καστανή κρούστα , για περίου 45 λεπτά με μία ώρα!
Περιμένουμε να σταθεί λίγο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε…
Καλή όρεξη!

(Τη βασική συνταγή για τη μπεσαμέλ θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ πάνω στη λέξη "μπεσαμέλ" εκεί που αναφέρονται τα υλικά)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...