Φάβα παραδοσιακή
- Hits: 5290
Είμαι από την Πελοπόννησο και ομολογώ πως τη φάβα δεν την είχα δοκιμάσει ποτέ μου , μιας και δε συνηθίζεται ούτε συναντιέται συχνά στα μέρη μας , μέχρι που γνώρισα μια φίλη- chef με καταγωγή από τη Σίφνο….Ομολογώ πως με την πρώτη πιρουνιά που έβαλα στο στόμα μου γοητεύτηκα , εντυπωσιάστηκα και ενθουσιάστηκα….Μα τι έχανα τόσα χρόνια , αγνοώντας το "ταπεινό λαθούρι” , ένα απλό όσπριο το οποίο με μια απλή κατασκευή , με τον πιο απλό τρόπο μαγειρέματος , και τα πιο απλά γεννήματα της γης μετατρέπεται σε ένα πιάτο εξόχως υπέροχο και απολαυστικό! Σας παρουσιάζω λοιπόν τη φάβα , το πιάτο “σήμα καταταθέν” της κυκλαδίτικης κουζίνας και απλά….υποκλίνομαι!
Υλικά:
250 γρ. φάβα κομμένη
1 μέτριο καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
1 κολοκυθάκι κομμένο κι αυτό σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1/2 φλ. λάδι
Αλάτι
750 ml. νερό
Για το σερβίρισμα :
1 κ.σ. κάππαρη
Κρεμμύδι , ξερό ψιλοκομμένο
Ντομάτα φρέσκια κομμένη σε μικρά καρέ (μόνο την σάρκα)
Λίγο ακόμα ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε τη φάβα καλά και τη σουρώνουμε. Την τοποθετούμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό , το λάδι , το κρεμμύδι , το καρότο και το κολοκύθι (αλάτι όχι τώρα). Περιμένουμε να πάρει βράση το φαγητό και τα πρώτα λεπτά ξαφρίζουμε διαρκώς . Όταν καθαρίσει , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μία ώρα περίπου ανακατεύοντας κάπου-κάπου . Τότε ξεσκεπάζουμε και θα δούμε ότι η φάβα έχει γίνει σαν κρέμα , έχει πιει τα υγρά και έχει χιλώσει . Αλατίζουμε και με το μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε καλά το περιεγχόμενο της κατσαρόλας για να λιώσουν και τα υπόλοιπα υλικά και να πετύχουμε μια βελούδινη υφή! Για λίγα λεπτά ακόμα , αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για να “στεγνώσει" και να “στέκεται” (με προσοχή γιατί πιτσιλάει). Σερβίρουμε στο πιάτο σκορπίζοντας εδώ κι εκεί τα ψιλοκομμένα υλικά (κάπαρη , κρεμμύδι , ντομάτα) και ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο!
Η φάβα "παντρεύεται" μοναδικά με καραμελωμένα κρεμμύδια. Τη συνταγή για τα καραμελωμένα κρεμμύδια θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!
Καλή απόλαυση!