Κουνουπίδι κοκκινιστό
- Hits: 5384
Τι λαχανικό κι αυτό! Εγώ το χαρακτηρίζω τουλάχιστον αξιολάτρυετο και απολαυστικό. Στον ατμό με μπόλικο λεμονάκι είναι σπουδαίο το κουνουπίδι , αλλά και μαγειρεμένο είναι καταπληκτικό. Η αλήθεια είναι πως προσέχω ιδιαίτερα κατά την κατασκευή του γιατί δε μου αρέσει να παραμαγειρεύεται και να λιώνει….Το αποτέλεσμα όμως με δικαιώνει και όλοι μας το απολαμβάνουμε συνδυασμένο με χωριάτικο ψωμάκι , ελιές και τυρί φέτα (αν δεν διανύουμε περίοδο νηστείας)…όσο για τη διατροφική του αξία; ανακτίμητη…
Δείτε το , φτιάξτε το και απολαύστε το :
1 κουνουπίδι ολόκληρο
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 καρότα σε ροδέλες
Μισό ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
500 γρ. ψιλοκομμένο ντοματάκι
2-3 δαφνόφυλλα
Αλάτι και μπόλικο πιπέρι {webgallery}
{/webgallery}
Εκτέλεση :
Κόβω τα ανθάκια (φουντίτσες) από το κουνουπίδι και τα βάζω σε λεκάνη με νερό για λίγη ώρα . Στο μεταξύ ξεχωρίζω τα κοτσάνια και τα φύλλα του , τα πλένω και τα ψιλοκόβω . Αυτό το κάνω για να ξεκινήσω να τα μαγειρεύω νωρίτερα μιας και είναι πιο χοντρά και θέλουν περισσότερη ώρα βρασμού , γιατί αν βάλω μαζί και τις φουντίτσες θα λιώσουν σε 10 λεπτά καθώς θέλουν λιγότερο βράσιμο…
Συνεχίζω λοιπόν…
Σε απλωτή κατσαρόλα με παχιά βάση σωτάρω το λάδι με το κρεμμύδι και συνεχίζω το σωτάρισμα για λίγο ακόμα προσθέτοντας τα κοτσάνια και τα φύλλα ψιλοκομμένα , το σέλινο και το καρότο. Όταν έχουν γυαλίσει προσθέτω την ντομάτα , τα φύλλα δάφνης , αλατοπιπερώνω , σκεπάζω την κατσαρόλα , χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για ένα εικοσάλεπτο περίπου. Τότε στραγγίζω και τις φουντίτσες , τις προσθέτω στο φαγητό που βράζει , κάνω δυο-τρεις κυκλικές κινήσεις στην κατσαρόλα , ξανασκεπάζω και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαγειρευτούν κι αυτές (περίπου άλλα 15 λεπτά).
Περιμένω λιγάκι να κρυώσει και σερβίρω…
Καλή όρεξη!