Πίτα με σπανάκι , πράσα και μυρωδιές
- Hits: 3659
Όταν μπαίνει η άνοιξη , όλα ομορφαίνουν , όλα αποκτούν χρώμα , άρωμα και γεύση . Η φύση είναι στα καλύτερά της και μαζί κι εμείς και η διάθεσή μας! Δεν μπορεί παρά να ανοίγει η καρδιά μας βλέποντας αυτό το υπέροχο καταπληκτικό "χαλί" της γης με το πράσινο κι όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Μέσα σε όλο αυτό το όργιο της φύσης είναι και αυτά τα χόρτα και τα βότανα όλα αρώματα και μυρωδιές…να αναφέρω το μάραθο , τις καυκαλήθρες , τα μυρώνια και όλα τα άλλα. Μαγικά και αρωματικά φυτά που χαίρεται κανείς να τα χρησιμοιποεί και να τα μαγειρεύει και φυσικά να τα γεύεται…Μ’ αυτά θα φτιάξουμε την αγαπημένη μου πίτα , μια πίτα κλασική και παραδοσιακή και θα την απολαύσουμε από την ώρα που θα αρχίσουμε να ζυμώνουμε το χειροποίητο φυλλαράκι μέχρι τη στιγμή που θα εξαφανιστεί και το τελευταίο ψίχουλό της! Δείτε την :
Υλικά:
1 δόση σπιτικό φύλλο για πίτες
500 γρ. σπανάκια
4-5 πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μπουκέτο αρωματικά χόρτα( άνιθο , μάραθο , καυκαλήθρες και μυρώνια)
3 αυγά
150 γρ. τυρί φέτα
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κούπα λάδι για τη γέμιση και σχεδόν άλλο τόσο για το λάδωμα των φύλλων
Εκτέλεση :
-Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα χορταρικά. Ζεματίζουμε τα πράσα για 4-5 λεπτά και τα σπανάκια για 2-3 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά . Όλα τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια . Προσθέτουμε και τα σπανάκια και τα γυροφέρνουμε στη φωτιά για λίγα λεπτά! Προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες “μυρωδιές” και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά ανακατεύοντας ώστε να απορροφηθούν τα υγρά τους! Τέλος χτυπάμε τα αυγά και χοντροτρίβουμε το τυρί , αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί! Η γέμιση για την πίτα είναι έτοιμη και την αφήνουμε στην άκρη…
-Ετοιμάζουμε το σπιτικό φύλλο σύμφωνα με τη βασική συνατγή και στρώνουμε τα τρία φύλλα κάτω λαδώνοντας ενδιάμεσα , αδειάζουμε τη γέμιση στη μέση και συνεχίζουμε (πάντα λαδώνοντας ενδιάμεσα ) με τα άλλα τρία φύλλα… Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου τυλίγοντάς τις , χαράζουμε την πίτα , τη λαδώνουμε και ψήνουμε για περίπου μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο στην κάτω σχάρα!
Καλή επιτυχία!