tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Σπιτικό φύλλο για πίτες!

Πιο παλιά θεωρούσα το να ανοίξω μόνη μου φύλλο για πίτες πολύ δύσκολη διαδικασία , σχεδόν ακατόρθωτη…πίστευα πως δε θα τα καταφέρω ποτέ….έλα όμως που τα κατάφερα! και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου δύσκολο και αξίζει τον κόπο πάρα πολύ! Τώρα πια είναι μια αγαπημένη κι ευχάριστη ασχολία και το αποτέλεσμα απογειώνει την κάθε είδους πίτα που θέλω να φτιάξω…Τώρα καταλαβαίνω τη γοητεία που έχει ο πλάστης και το αλεύρι και το δέσιμο που έβλεπα να έχουν οι πιο παλιές νοικοκυρές μ’ αυτά τα υλικά….

fyllo spitiko1


Υλικά (για στρογγγυλό ταψί 35εκ) :
500 γρ. αλεύρι (450γρ. μαλακό και 50 γρ. σκληρό)
1 κούπα χλιαρό νερό
4 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. ξύδι
1/2 κ.γλ. αλάτι
Όσο λάδι χρειαστεί για το στρώσιμο των φύλλων στο ταψί

{webgallery}

fyllo spitiko2fyllo spitiko3fyllo spitiko4fyllo spitiko5fyllo spitiko6fyllo spitiko7

{/webgallery}

Εκτέλεση :
Ρίχνω στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και ζυμώνω με το γάντζο μέχρι να πάρω μια ζύμη , μαλακή , εύπλαστη και ομοιογενή! Σκεπάζω τον κάδο και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα (απαραίτητη διαδικασία). Στη συνέχεια μεταφέρω τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνω άλλο λίγο με τα χέρια . Χωρίζω τότε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη εκτός από το ένα μέρος που φροντίζω να είναι λίγο μεγαλύτερο για να σχηματίσω  μ’ αυτό το κάτω-κάτω φύλλο που θέλω να ανεβεί και στα πλάγια του ταψιού. Με τη βοήθεια τότε του πλάστη και πασπαλίζοντας με αλέυρι ανοίγω το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο (ανοίγει ευκολότατα) . Στρώνω τα 3 κάτω λαδώνοντας ενδιάμεσα , βάζω τη γέμιση της προτίμησής μου στη μέση και συνεχίζω ανοίγοντας  τα άλλα 3 φύλλα που απέμειναν. Χαράζω , λαδώνω και ψήνω….
Καλή επιτυχία!
Σημ. Το φύλλο αυτό το έχω μάθει από τη φίλη Ελπίδα Χαραλαμπίδου ! Το πρωτοείδα στο blog της Elpidas little corner στη συνταγή για μακαρονόπιτα! είναι τόσο σωστή , ακριβής και εύκολη συνταγή που δεν αφήνει περιθώριο αποτυχίας! Εγώ προσωπικά την ευχαριστώ και για τη συγκεκριμένη συνταγή και για ένα σωρό άλλες...

-Με τις αναλογίες σκληρού-μαλακού αλευριού μπορούμε να "παίξουμε" ανάλογα με την προτίμησή μας ή μπορούμε να χρησιμοιποιήσουμε και αλεύρι γ.ο.χ. αλλά εγώ την πρώτη επιλογή την θεωρώ ασύγκριτα πιο νόστιμη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

βασικες συνταγες