Αρνάκι λαδορίγανη (στην κατσαρόλα)
- Hits: 9402
Είναι κλασικό , είναι παραδοσιακό , είναι αγαπημένο , είναι “μαμαδίστικο"…για να μην πω “γιαγιαδίστικο” . Όλοι το έχουμε απολαύσει μέχρι τελικής πτώσης , όλοι τρελαινόμαστε για τις “βούτες” μέσα σε αυτή την παχιά , μελωμένη σαλτσούλα του , όλοι το έχουμε παρακάνει μ’ αυτές τις “κολασμένες” πατατούλες που το συνοδεύουν . Αν και δεν είμαι λάτρης του αρνίσιου κρέατος , ομολογώ πως μπροστά σ’ αυτό το θεσπέσιο πιάτο δε μπορώ να αντισταθώ…Δε θα το φτιάξω πάνω από δυο-τρεις φορές το χρόνο …μα όταν το φτιάξω γίνεται πραγματικά της…”απόλαυσης” και λίγα λέω!
Δείτε το:
1200 γρ. αρνίσιο κρέας σε μερίδες (κατά προτίμηση “μπροστινό")
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες ή στην πρέσα
Χυμό από ένα μεγάλο , ζουμερό λεμόνι (ή δύο μικρότερα)
Αλάτι , πιπέρι και μπόλικη ρίγανη
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας . Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο από το λάδι , το ζεσταίνουμε καλά και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές . Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία σβήνουμε με το χυμό λεμονιού . Προσθέτουμε τότε το υπόλοιπο λάδι , το σκόρδο , αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη και λίγο νεράκι . Όταν πάρει βράση το φαγητό , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγερεύουμε για μία με μιάμιση ώρα μέχρι να σιγουρευτούμε ότι το κρέας έχει “γίνει” καλά και ξεχωρίζει από το κόκκαλο . Αν έχει μπόλικο ζουμί το φαγητό , αφαιρούμε τις μερίδες στην πιατέλα και το αφήνουμε να πάρει δυο-τρεις βράσεις μέχρι να “δέσει” . Περιλούζουμε το φαγητό με τη σαλτσούλα του και σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ψητές (σαν τηγανιτές) που τις φτιάχνουμε ως εξής: Κόβουμε δυο-τρεις πατάτες όπως όταν πρόκειται να τις τηγανίσουμε , τις αλατίζουμε (προαιρετικά προσθέτουμε και λίγη καπνιστή πάπαρικα) , τις λαδώνουμε ολόγυρα με 4 κ.σ. λάδι και τις αραδιάζουμε απλωτά , χωρίς να σκεπάζει η μια την άλλη , σε αντικολλητικό ταψάκι ή σε απλό με λαδόκολλα . Ψήνουμε στις αντιστάσεις του φούρνου για 20 λεπτά περίπου (ή μέχρι να ροδίσουν) , στους 200ο .
Καλή όρεξη!