Τυρόπιτα - τάρτα με ζυμαρένια αφράτη βάση (πανεύκολη)
- Hits: 7707
Η τυρόπιτα που θα φτιάξουμε σήμερα είναι πεντανόστιμη , εντυπωσιακή , πενεύκολη , με σίγουρη επιτυχία και διατροφικά αποτελεί ένα πλήρες γεύμα γιατί περιέχει υδατάνθρακες και μάλιστα με αρκετό αλεύρι ολικής άλεσης , πρωτεϊνες και τα απαραίτητα λιπαρά . Είναι τόσο χορταστική και τόσο απολαυστική που αξίζει να τη δοκιμάσουμε και τότε είμαι σίγουρη ότι θα την φτιάξουμε και θα την ξαναφτιάξουμε πολλές φορές. Μπορεί να την καταχώρησα στην κατηγορία "ορεκτικά" αλλά είναι από αυτά τα πιάτα που κάνουν μια κατηγορία από μόνα τους κι έπρεπε να λέγονται "δε σταματάω αν δεν αδειάσει το ταψί".
Δείτε τη:
Για τη βάση:
300 γρ. κοκ. φαρίνα + 200 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης
1 κεσδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
1 κεσεδάκι γιαουρτιού ηλιέλαιο
Για τη γέμιση :
1 (γεμάτη) κούπα τριμμένη φέτα
1 (γεμάτη) κούπα κασέρι + γραβιέρα
3 αυγά
1 μεγάλο κουτί γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι και πιπέρι
Εννοείται ότι όλα τα υλικά , τυριά , γιαούρτι και γάλα εβαπορέ μπορούν να είναι χαμηλών λιπαρών
Εκτέλεση :
-Σε μια λεκάνη κοσκινίζω τα δυο αλεύρια , προσθέτω το λάδι και το γιαούρτι και τα ζυμώνω πολύ καλά με τα χέρια. Η ζύμη είναι λίγο σφιχτή αλλά πολύ εύπλαστη γιατί είναι λαδένια και δουλέυεται μια χαρά. Αδειάζω τη ζύμη σε στρογγυλό ταψί 28-30 εκ και την απλώνω με τις παλάμες μου φροντίζοντας να ανέβει και στα τοιχώματα.
-Τρίβω τότε τα τυριά , τα ενώνω και τα σκορπίζω πάνω από την απλωμένη ζύμη.
-Τέλος χτυπάω στην ίδια λεκάνη και τα αυγά με το γάλα με έναν αυγοδάρτη , προσθέτω το αλατοπίπερο και αδειάζω με προσοχή πάνω από τα τυριά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο , στους 160ο , στον αέρα , στην κάτω σχάρα για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή κι είναι υπέροχη!
Καλή επιτυχία!