Tυρομπουκιές ή τυρομπαλάκια
- Hits: 9335
Τη συγκεκριμένη συνταγή (καθώς και ένα σωρό άλλες) την ανακάλυψα στο αγαπημένο blog της πολύ εκλεκτής και συνονόματης betty's cuisine... Αυτές οι μπουκίτσες τυριού γίνονται πανεύκολα και σε χρόνο ρεκόρ. Τέλειες για κολατσιό , αλλά και ωραίο , αλμυρό μεζεδάκι για το ούζο ή τη μπυρίτσα. Έκανα μερικές μικρομετατροπές στα υλικά αλλά το αποτέλεσμα έτσι κι αλλιώς είναι φανταστικό. Η συγκεκριμένη δοσολογία είναι μικρή και έδωσε μικρή δόση απόλαυσης οπότε καλό είναι, όταν φτιάχνουμε αυτές τις νόστιμες "μπουκίτσες" να διπλασιάζουμε τη δοσολογία.
Δοκιμάστε τες , είναι τέλειες!
Δείτε τες:
Υλικά:
100γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.σ. μπέικιν
100 γρ. ξινομυζήθρα ή τυρί φέτα ή ποικιλία άλλων τυριών , χοντροτριμμένα
Λίγο αλάτι και πιπέρι
4 κ.σ. ηλιέλαιο
4-5 κ.σ. φρέσκο γάλα
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι , το μπέικιν και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας ένα-ένα όλα τα υλικά εκτός από το γάλα. Αυτό το προσθέτουμε λίγο - λίγο στο τέλος. Η ζύμη γίνεται εύπλαστη και μαλακή. Πλάθουμε μπαλάκια με ελαφρώς λαδωμένα χέρια (εμένα μου βγαίνουν γύρω στα 16-18 κομμάτια) και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 12-15 λεπτά περίπου , μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Εννοέιται πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ξινομυζήθρα με τυρί φέτα ή ποικιλία κίτρινων τυριών , μόνο που προσέχουμε το αλάτι…
Καλή επιτυχία!