tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζανάκι τουρσί

Αυτό το καταπληκτικό ορεκτικό το θυμάμαι από παιδί που το έφτιαχνε μοναδικά μια φίλη της μητέρας μου και μας σέρβιρε απ΄αυτό κάθε φορά που μας είχε τραπέζι! Το “τσάκιζα” χωρίς να ξέρω καλά-καλά τι είναι (ίσως αν ήξερα ότι ήταν μελιτζάνα να μην το τιμούσα και τόσο πολύ) . Φέτος το καλοκαίρι μια καλή μου συμπολίτισσα μου το θύμισε με τα εξής λόγια : "Παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου ανελλιπώς…μελιτζανάκι τουρσί να φτιάξεις , είναι πολύ ωραίο , το έφτιαξα με τη μητέρα μου αυτές τις μέρες” . Δεν ήθελα και πολύ… μετά από λίγες μέρες , μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά ήταν αρκετή για να προμηθευτώ τα υλικά:

melitzanaki toyrsi1
Υλικά:


15 μικρές “τσακώνικες” μελιτζάνες , ειδικές για τουρσί
1 κούπα ψιλοκομμένο σέλινο (μόνο τα φύλλα και τα τρυφερά βλαστάρια)
15 βλαστούς από το σέλινο (για το δέσιμο)
4 καρότα
1 πιπεριά κόκκινη
2-4 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Λάδι και ξύδι λευκό

melitzanaki toyrsi2melitzanaki toyrsi3melitzanaki toyrsi4melitzanaki toyrsi5melitzanaki toyrsi6melitzanaki toyrsi7melitzanaki toyrsi8melitzanaki toyrsi9melitzanaki toyrsi10melitzanaki toyrsi11melitzanaki toyrsi12melitzanaki toyrsi14


Εκτέλεση :
-Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι τους και τις πλένουμε . Τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι από τη μια άκρη μέχρι την άλλη με προσοχή μην τις χωρίσουμε στα δύο. Θέλουμε απλώς να σχηματίζουμε μια σχισμή . Ρίχνουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα και τις ζεματίζουμε για 5-8 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος και την ποικιλία τους . Δε θέλουμε να λιώσουν αλλά να μαλακώσουν . Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να σταργγίσουν πιέζοντάς τα πολύ απαλά.
-Ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά τους βλαστούς από το σέλινο και τους στραγγίζουμε κι αυτούς.
-Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση (τα φύλλα από το σέλινο , τα  καρότα , την πιπεριά , το σκόρδο) , τα ψιλοκόβουμε πάρα πολύ και τα ρίχνουμε σε μπωλ. Προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.Παίρνουμε τότε κουταλιές από τη γέμιση και γεμίζουμε την ¨κοιλιά¨ της κάθε μελιτζάνας. Στη συνέχεια τις δένουμε γυρίζοντας γύρω τους το βλαστό από το σέλινο και τις αραδιάζουμε τη μία πλάι στην άλλη σε ένα μπωλ . Όταν τις γεμίσουμε όλες , ρίχνουμε το ξύδι τόσο ώστε να τις καλύπτει εντελώς , τις σκεπάζουμε με ένα μικρό πιάτο γιατί έχουν την τάση να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τις αφήνουμε έτσι για 8 ώρες . Τότε τις στραγγίζουμε από το ξύδι και προσθέτουμε λάδι , τόσο ώστε να σκεπαστούν αφού αυτός είναι ο τρόπος συντήρησής τους . Σε 12 ώρες  το μελιτζανάκι τουρσί είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε όσα κομμάτια θέλουμε , τα τοποθετούμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με λίγο από το λάδι.
Καλή όρεξη!
Σημ. : - Το λάδι που χρησιμοποιήσαμε όταν τελειώσουν τα μελιτζανάκια , προς Θεού , δεν το πετάμε , είναι εξαιρετικό , αρωματισμένο , ιδανικό για τις σαλάτες και κυρίως για λάχανο-καρότο!
-Εγώ χρησιμοποιώ λευκό ξύδι το οποίο είναι πιο ήπιο . Αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο δυνατό ξύδι , δεν αφήνουμε τις μελιτζάνες πάνω από 5-6 ώρες.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...