tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζανοκεφτέδες

Θα την κάνω την αμαρτία και δε θα μου γλιτώσει…Δυο-τρεις φορές το χρόνο δεν είναι πολύ να δίνουμε το προβάδισμα στην απόλαυση ενός τηγανιτού εδέσματος και να αφήνουμε για λίγο στην άκρη την υγιεινή και ελαφριά κουζίνα…Η κουβέντα γίνεται για τους αγαπημένους μου μελιτζανοκεφτέδες που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι οι καλύτεροι κεφτέδες λαχανικών που υπάρχουν . Ο βασικός λόγος είναι η αξεπέραστη πρώτη ύλη που είναι η μελένια και αφράτη μελιτζάνα που δίνει τη γλύκα της στον κεφτέ και ο δεύτερος λόγος είναι το τηγάνισμα που κάνει το λαδάκι να τρυπώνει μέσα στη ζύμη και να μετατρέπει  το συγκεκριμένο μεζεδάκι σε έναν λαχταριστό , πικάντικο λουκουμά… Κατά τ άλλα , τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι απλά , μυρωδάτα και αγαπημένα!

melitzanokeftedes1
Υλικά :


3 μεγαλούτσικες φλάσκες μελιτζάνες
1 κούπα φαρίνα κοκ.
1 κ.γλ. μπέικιν
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 γεμάτη χούφτα μυρωδικά ψιλοκομμένα (δυόσμο , άνιθο , μάραθο)
2 αυγά
200 γρ. φέτα τριμμένη με τα χέρια
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο +ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

melitzanokeftedes2melitzanokeftedes3melitzanokeftedes4melitzanokeftedes5melitzanokeftedes6melitzanokeftedes7melitzanokeftedes8melitzanokeftedes9


Εκτέλεση :
Πλένουμε τις μελιτζάνες , κόβουμε το κοτσάνι τους και τις τρίβουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς (δε θέλουμε να πολτοποιηθούν εντελώς , γι’ αυτό καλό είναι να τις τρίψουμε σε τρεις δόσεις ) . Αδειάζουμε τις τριμμένες μελιτζάνες σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά . Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να πετύχουμε μια ομοιογενή , σφιχτή ζύμη . Τοποθετούμε για λίγη ώρα τη λεκάνη στο ψυγείο για να σφίξει ακόμα λίγο .
Τότε βάζουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα στη φωτιά και όταν κάψει παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη και τις ρίχνουμε μέσα (βοηθάμε με ένα δεύτερο κουτάλι) . Περιμένουμε 2-3 λεπτά να πάρουν  χρώμα από τη μια πλευρά και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού γυρίζουμε τους κεφτέδες και από την άλλη πλευρά . Υπάρχει περίπτωση να κολλήσουν ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας αλλά με τη βοήθεια του πιρουνιού ξεκολλάνε μια χαρά. Δε βάζουμε πολλούς κεφτέδες μαζί μέσα στην κατσαρόλα για να μην αφήσουν υγρά και διαλυθούν , για να τηγανιστούν ομοιόμορφα αλλά και για να δουλεύουμε με ευκολία . Αν δούμε στην πορεία ότι το λάδι ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία , χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά . Όταν ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές οι μελιτζανοκεφτέδες , τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα που έχουμε στρώσει  με απορροφητικό χαρτί (για να τραβήξει το περιττό λάδι).
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια παγωμένη μπύρα…Τρώγονται ζεστοί ή χλιαροί αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου και είναι υπέροχοι!
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...